Warmte zet streep door Kunst op Straat

8-8-2018 door: Redactie
Het kunstevenement Kunst op Straat, dat eigenlijk op zaterdag 4 augustus zou plaatsvinden, werd vanwege de hitte afgelast. In plaats van kraampjes vol met kunstwerken, bleef het centrum van Panningen leeg op de zaterdag. De organisatie besloot tot het afgelasten na een belrondje langs de kunstenaars.

De kunstenaars hadden zich van tevoren aangemeld om naar het evenement te komen. Toen de organisatie van Kunst op Straat Panningen in het begin van de week een belrondje langs de aangemelde personen maakte, kwam ze tot de conclusie dat veel van de kunstenaars liever thuis wilden blijven. “Een derde gaf aan de temperatuur te hoog te vinden om naar de kunstmarkt te komen. Toen was het voor ons duidelijk dat we het niet door konden laten gaan”, vertelt Guus Wokke van de organisatie.

De kunstmarkt zou door de afmeldingen ernstig klein worden, vertelt Wokke. “Vanwege de hitte zou het aantal bezoekers ook nog vrij laag zijn, verwachtten we, en dan houd je geen markt meer over.” De Jaarmarkt in Meijel die plaatsvond op vrijdag 26 juli kende hetzelfde probleem. De organisatie daar gaf aan dat verschillende marktlieden verstek lieten gaan vanwege de ongekend hoge temperatuur van 36 graden. Desondanks wist de Meijelse markt nog 4.500 bezoekers te trekken.

Piet Ebisch, markt- en kermismeester, merkt ook dat de hitte invloed heeft op de bezoekersaantallen. “Bij de weekmarkt in Panningen valt het nog mee. Het is wat eerder druk en de markthouders zijn een uur eerder gestopt, maar dat is te overzien. De kermissen hebben er meer last van. Bij de kermis in Panningen was het ‘s middags rustig en ik weet dat Uden, toch een grote kermis, overdag weinig bezoekers heeft. Ouders gaan ‘s middags lekker zwemmen met de kinderen en minder snel naar de markt of kermis.”

De markt in Meijel en de Panningse kermis gingen echter nog tot in de avonduren door. De Panningse kunstmarkt was gepland van 11.00 tot 17.00 uur. “Om 11.00 uur is het al hartstikke warm”, aldus Wokke. “Er is op de Markt weinig schaduw, dus de kunstenaars zouden de hele dag in de zon moeten staan. Dat is niet verantwoord. Daarom is dit jaar niet doorgegaan en hopen we dat we volgend jaar een iets minder hete zomer krijgen en dan gaan we het gewoon opnieuw proberen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie