'We proberen de Baarlose ouderen bezig te houden'

25-8-2016 door: Redactie
Met zo’n achthonderd leden mag KBO Baarlo de grootste vereniging in Baarlo genoemd worden. Naast verschillende activiteiten in ontmoetingsruimte Aan ’t Paedje in Baarlo, organiseert de vereniging ook diverse bezigheden ‘buitenshuis’. Ook heeft KBO Baarlo vanaf januari alle sportgroepen die vallen onder het MeerBewegenVoorOuderen overgenomen van de gemeente en welzijnsstichting Vorkmeer. De vereniging bestaat vijftig jaar.
maskTop
'We proberen de Baarlose ouderen bezig te houden'
maskBottom

Op 10 augustus 1966 vond de allereerste oprichtingsvergadering van KBO Baarlo plaats. “Op dat moment telde de vereniging 54 leden en vonden de activiteiten plaats in het Patronaat”, vertelt Tiny Vennix, voorzitter van KBO Baarlo. “Omdat dit gebouw afgebroken werd, moest de vereniging in november 1966 uitwijken naar de Landbouwschool.” Nu, vijftig jaar later, is de vereniging flink gegroeid. “Inmiddels zijn er zo’n achthonderd ouderen uit Baarlo actief binnen de KBO. Ook hebben we een eigen ruimte, namelijk Aan ’t Paedje.”

In de ontmoetingsruimte organiseert het bestuur samen met ruim zestig vrijwilligers bijna iedere dag in de week wel één of meerdere activiteiten. “Op maandagmorgen hebben we bijvoorbeeld een seniorenkoor en op maandagavond wordt er gebridged”, legt Tiny uit. “Daarnaast hebben we ook een jaarprogramma met activiteiten die buiten de ontmoetingsruimte plaatsvinden, zoals fietsen, wandelen en excursies. Zo proberen we voor iedereen iets te organiseren waar ze mee aan de gang kunnen gaan”, voegt hij toe. “Dat is niet altijd even makkelijk, aangezien sommige activiteiten voor de jongere ouderen niet altijd even interessant zijn.”

Naast de wekelijkse activiteiten die georganiseerd worden door KBO Baarlo, kunnen ouderen ook deelnemen aan sportgroepen binnen het programma MeerBewegenVoorOuderen. Sinds januari van dit jaar vallen deze groepen onder de vlag van de KBO. “Voorheen waren de gemeente en Vorkmeer hier verantwoordelijk voor”, vertelt Tiny. “Sinds 2014 kregen ze geen subsidie meer en wilden ze stoppen met de sportgroepen. Eigenlijk is dat een beetje vreemd, aangezien ze wel willen dat ouderen in beweging blijven. Daarom vonden we het als ouderenvereniging erg belangrijk dat deze activiteiten voortgezet zouden worden, ook voor niet-leden. Er waren toen al drie sportgroepen die plaatsvonden in ons gebouw, dus er was wel al een link. Er is toen heel veel overleg geweest en in het voorjaar van 2015 hebben we de knoop doorgehakt om zes groepen helemaal over te nemen. Vanaf januari is daar een zevende groep bij gekomen, namelijk de T’ai Chi-groep.”

Alles wat KBO Baarlo organiseert, heeft een duidelijk doel volgens Tiny. “Het is voor ouderen op de eerste plaats natuurlijk heel belangrijk dat ze bezig blijven”, laat de voorzitter weten. “Daarnaast zorgen sport en spel ook voor verbroedering. Hoewel eenzaamheid natuurlijk in alle leeftijdscategorieën voor kan komen, is de kans hierop bij ouderen groter. We vinden het daarom ook belangrijk dat mensen samen kunnen zijn om zo contact te blijven houden met anderen.” Dat de ouderen dit zelf ook fijn vinden, blijkt wel uit een recent voorbeeld. Tiny: “Onlangs ging ik eens een kijkje nemen bij de ochtendgroep van T’ai Chi. Toen ik daar ’s middags terugkwam, zaten de deelnemers van de sportgroep nog steeds met elkaar koffie te drinken!”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie