Acht vertrekkers, vijf nieuwelingen

29-3-2018 door: Redactie
Acht raadsleden keren niet meer terug in de gemeenteraad na de verkiezingen van 21 maart. Ze kregen te weinig stemmen of gaven al eerder aan een stapje terug te doen. De drie huidige wethouders nemen vooralsnog plaats in de gemeenteraad, maar kunnen, afhankelijk van de coalitie, nog terugkomen in hun rol als wethouder. Vijf personen worden donderdag 29 maart voor de eerste keer beëdigd als raadslid.
maskTop
Acht vertrekkers, vijf nieuwelingen
maskBottom
Foto: Gemeente Peel en Maas

Op woensdag 21 maart bleek dat CDA (tien zetels), Lokaal Peel&Maas (acht zetels), PvdA/GroenLinks (drie zetels) en AndersNu (één zetel) de gemeenteraad gaan vormen. Na het tellen van de voorkeursstemmen bleek dat er verschillende verschuivingen waren in de kandidatenlijsten van de verschillende partijen. Al is het allemaal nog onder voorbehoud, aangezien verschillende raadsleden nog doorgeschoven kunnen worden naar een wethouderspositie. De eerstvolgende met de meeste voorkeursstemmen die nog niet in de raad zit, schuift dan een plaatsje op binnen de partij.

Van de vertrekkende raadsleden zijn er drie lid van AndersNu. Die partij begon met twee zetels, maar had door twee overstappende raadsleden sinds januari vier zetels. De partij wist bij de verkiezingen echter maar één zetel te bemachtigen. De drie anderen op de kieslijst, Edward Weezenberg, Marij Peeters en Jos Wilms, moeten nu noodgedwongen afscheid nemen van hun plekje.

Fred Peeters zat in de raad namens de PvdA/GroenLinks, maar de Maasbreenaar kreeg minder voorkeursstemmen dan Raf Janssen. Daardoor schoof die door en krijgt de huidige wethouder één van de drie zetels van de linkse samenwerking. Piet Rooijakkers van Lokaal Peel&Maas stond op plek elf, maar de partij vergaarde acht zetels en de Meijelnaar verdwijnt dus uit de raad. Evenals Saskia Vintges die namens de VVD in de raad zat en op plek vijf van de kandidatenlijst stond. Ze kreeg te weinig voorkeursstemmen en werd voorbijgestreefd door Suzan Hermans. Han Coenen gaf voor de verkiezingen al aan niet terug te keren in de gemeenteraad. Ton Hanssen kreeg met zijn blanco partij te weinig stemmen om terug te keren in de raad.

De nieuwkomers zijn afkomstig van CDA, VVD en Lokaal Peel&Maas. Voor het CDA komen Sandy Janssen en Angela van Roij in de raad. Die laatste neemt de plaats in van Ebie Peeters, die wel genoeg stemmen kreeg, maar nog te jong is om in de gemeenteraad te komen. Zij wordt in januari 2019 18 jaar en neemt dan de zetel van Van Roij over. Voor Lokaal Peel&Maas komen Joep Hermans en Sander Janssen dankzij voorkeursstemmen in de raad. Voor de VVD komt Suzan Hermans.

Foto: Oude gemeenteraad (Foto: gemeente Peel en Maas)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie