Actiegroep bereid tot juridische procedures

25-5-2016 door: Redactie
Actiegroep Behoud Ringovenpark hield op donderdag 19 mei een bijeenkomst voor omwonenden over de tien tijdelijke woningen die gepland zijn in het Ringovenpark in Panningen. De buurtbewoners organiseerden de avond aansluitend aan de inloopavond die woningcorporatie Wonen Limburg daarvoor had georganiseerd. “Mocht het er op aankomen, dan gaan we juridisch het gevecht aan”, liet initiatiefnemer Michel van Lieshout weten.
maskTop
Actiegroep bereid tot juridische procedures
maskBottom

Toch wil de actiegroep liever niet tot een rechtzaak gaan. “Wij zijn niet tegen de woningen, alleen tegen de locatie”, vertelt Michel van Lieshout. “Het is onze bedoeling om er samen met Wonen Limburg en de gemeente uit te komen, zodat we niet naar de rechter hoeven.” De bedoeling van de actiegroep was om gemeente Peel en Maas en Wonen Limburg met argumenten van de omwonenden te overtuigen dat de tijdelijke woningen op een andere locatie moeten komen.

Veel omwonenden grepen de bijeenkomsten aan om meer informatie over het onderwerp te krijgen. Van 19.00 tot 20.00 uur was het de beurt aan Wonen Limburg om de mensen hun plannen te laten zien. “We ­kregen wisselende reacties”, laat de woningcorporatie weten. “De mensen vinden het plan zonde van het groen in het park. Het is echter zo dat we er jaren geleden al een appartementencomplex hadden gepland. Omdat de tijden veranderd zijn, hebben we die plannen geschrapt. Toen hebben­ we er gras gezaaid en de omwonenden zijn daar aan gewend geraakt. Er ligt echter nog steeds een bestemmingsplan voor wonen, dus ons inziens verandert er weinig.”

De woning­corporatie verwacht veel aanvragen te ontvangen van potentiële huurders. “In Weert hebben we op woensdag 18 en donderdag 19 mei dezelfde soort Kompaswoningen geplaatst en daar hebben we al tientallen aanvragen voor gehad”, aldus Wonen Limburg. “De woningen gaan 586 euro per maand kosten en zijn alleen te huren voor mensen met een Nederlands BSN-nummer. De aanwezigen bij de bijeenkomst gaven ook aan dat ze het an sich mooie huizen vinden.”

Maar daar gaat het volgens Michel niet om. “Het uiterlijk is niet belangrijk voor ons, het gaat om de locatie”, laat hij weten. “We hebben zelf wat locaties gezocht die ons veel geschikter lijken. Zo dachten wij aan de Stox in Panningen, de plek waar zorgcentrum De Wietel lag in Panningen of het Giel Peetershof in Egchel. We hebben zelfs in het Ringovenpark gezocht naar een alternatieve locatie. Ons lijkt het grasveld tussen het Rabobank-gebouw en huisartsenpraktijk Pantaleon zeer geschikt.” De actiegroep begon een hand­tekeningenactie die inmiddels door meer dan 150 omwonenden is onder­tekend. De handtekeningen werden aangeboden aan wethouder Raf Janssen, die ook bij de bijeenkomst op donderdag 19 mei aanwezig was. Volgens de gemeente is de nu geplande plek echter de beste optie. Raf Janssen: “Er is nu veel vraag naar woningen. Om die piek weg te werken willen we zo snel mogelijk tijdelijke woningen realiseren. Deze plek is daarvoor ideaal. Het juiste bestemmingsplan en de vergunning liggen er al. Hier kunnen dus snel woningen gerealiseerd worden.”

Michel eindigt de avond met een uitnodiging aan de gemeente en aan Wonen Limburg om nog een gesprek te voeren over het onderwerp. Hij sluit af met een boude uitspraak. Michel: “Ik kan jullie verzekeren dat er voor 1 juli geen woningen staan in het Ringovenpark.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie