Bejaarde Heldense vrijgesproken van valsmunterij

20-12-2017 door: Redactie
De rechtbank Limburg in Roermond heeft vrijdag 15 december negen mannen en vrouwen veroordeeld die in 2014 deel uitmaakten van een groep valsmunters. Het briefgeld werd onder meer gemaakt in de woning van een bejaarde vrouw in Helden. Zij werd vanwege haar zwakke gezondheid en kleine rol in het geheel vrijgesproken.

Omdat de strafbare feiten 3,5 jaar geleden werden gepleegd, is volgens de rechtbank de ‘redelijke termijn’ overschreden. Justitie heeft de zaak te laat opgepakt in de ogen van de rechters en dus vielen de straffen lager uit. Van de negen personen die voor de rechter verschenen, kreeg slechts één verdachte vrouw een gevangenisstraf opgelegd. Twee anderen kregen een werkstraf, drie personen werden vrijgesproken en drie anderen kregen een lichtere taakstraf opgelegd. Ze werden ervan verdacht geld te hebben nagemaakt, dit te hebben gekocht, eventueel verkocht en het nepgeld te hebben gebruikt om producten mee te betalen. De rechtbank neemt het hoog op dat door valsmunterij het vertrouwen in het betalingsverkeer wordt aangetast en mensen gedupeerd worden. Van twee verdachten kon volgens de rechtbank niet worden bewezen dat ze medeplichtig waren aan het produceren van vals geld. Zij zorgden er enkel voor dat de overige veroordeelde verdachten toegang kregen tot een woning waar uiteindelijk het geld werd gedrukt en gesneden.

Dit gebeurde onder meer in een woning in Helden, waar de oma van de vrouwelijke hoofdverdachte en een medeverdachte woonde. Die oma bekende dat ze op de startknop van de printer drukte waarmee de valse 50-eurobiljetten werden gekopieerd en geprint. Daarvoor zou ze 200 euro krijgen. Vanwege haar zwakke gezondheid, hoge leeftijd en haar volgens de rechters “zeer beperkte rol” besloot de rechter de vrouw vrij te spreken.

De drie hoofdverdachten, twee mannen en een vrouw, kregen de hoogste straffen. De vrouw kreeg een gevangenisstraf van één jaar opgelegd. Tegen haar eiste het Openbaar Ministerie twintig maanden gevangenisstraf. Zij heeft volgens de rechters een grote rol gespeeld bij de groep valsemunters. Ze had verschillende contacten in het circuit en handelde zelf ook in het valse geld. Daarbij schuwde zij niet “mensen in haar omgeving voor haar karretje te spannen en aan te zetten tot het medeplegen van strafbare feiten”, aldus de rechtbank. Eén mannelijke verdachte, die in 2014 in Maasbree woonde, kreeg een taakstraf van 240 uur. De officier van justitie had achttien maanden geëist voor de valsmunterij en twaalf maanden voor wapenbezit. De andere man, die grote hoeveelheden vals geld afnam, kreeg 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Tegen hem werd twaalf maanden geëist.

Disclaimer | CopyrightŠ 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie