Beste film voor Bart Hölscher bij LFF

18-1-2018 door: Redactie
De film Het zijn maar Duitsers van Baarlonaar Bart Hölscher heeft bij het Limburg Film Festival (LFF) op zondag 14 januari de prijs voor de Beste lange film gewonnen. De documentaire van Hölscher gaat over de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. “Een grote verrassing en een prachtige waardering voor de film”, laat Hölscher weten.
maskTop
Beste film voor Bart Hölscher bij LFF
maskBottom

Hölscher had niet verwacht dat zijn documentaire de prijs zou winnen. “De concurrentie was groot. Mijn film nam het op tegen grote namen als Billy van Theo Maassen en ‘Nao ’t Zuuje’ over de Limburgse ‘vastelaovend’. Daarom had ik niet gedacht dat ik zou winnen. Echt te gek dat de jury dan Het zijn maar Duitsers als beste beoordeeld. Dat is wel een bekroning voor al het werk dat we er aan gehad hebben.”

De film van Hölscher gaat over de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Die graven krijgen volgens Hölscher vaak maar weinig aandacht. Daarom vraagt hij zich in de film af of niemand om de overleden ‘vijand’ geeft en spreekt hij met onder meer buurtbewoners, de beheerder, nabestaanden en een antifascist. Op 5 mei werd de documentaire uitgezonden op NPO 2. “Daar keken toen zo’n half miljoen mensen naar”, vertelt Hölscher. “Dat leverde honderden reacties op uit binnen- en buitenland. Het is bijna niet voor te stellen wat voor impact dat had.”

Bijdragen aan maatschappelijk debat

Die impact is wel wat Hölscher voor ogen had met de documentaire. “Dat probeer je wel te zoeken. Ik probeer altijd de ogen van mensen te openen. Je kunt vaak niet zeggen dat iets goed of slecht is en dat gebeurt tegenwoordig wel heel vaak. Met Het zijn maar Duitsers probeer ik de andere kant te laten zien, zodat mensen een ander beeld krijgen. Zo probeer ik een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat.” De film wordt door provinciale omroep L1 afgevaardigd naar de NL Awards, de prijzen voor de beste programma’s van regionale omroepen.

Het Limburg Film Festival in Venlo vond van vrijdag 12 tot en met zondag 14 januari voor de tweede keer plaats. Het evenement is een initiatief van Ruud Lenssen en Anita Smeets van filmtheater De Nieuwe Scene in Venlo. Ze begonnen het festival om ‘de beste Limburgse films zichtbaar te maken’. Volgens Hölscher lukt dat goed. “Als je ziet wat een geweldige kwaliteit alle films hadden, dat is echt mooi om te zien. Je kunt wel zeggen dat film leeft in Limburg.”

(Foto: Limburg Film Festival)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie