Veteranendag: Afghanistan 2009

15-9-2016 door: Redactie
Peel en Maas viert op zaterdag 17 september haar eerste lustrum van de Veteranendag. Die dag worden alle veteranen, in het bijzonder die uit onze gemeente, in het zonnetje gezet. HALLO tekende de verhalen op van drie militairen die op verschillende uitzendingen zijn geweest. Deze week: de 26-jarige, nog actief dienende, militair Koen uit Helden die in 2009 op uitzending naar Afghanistan ging.
maskTop
Veteranendag: Afghanistan 2009
maskBottom

Al van jongs af aan wilde hij in de voetsporen van zijn vader en opa treden, die ook in dienst zaten. “Toen ik op de middelbare school zat, werd ik nieuwsgierig naar hun werk”, vertelt Koen. “Ik heb toen heel wat filmpjes gekeken van en over militairen. Daarna wist ik: dit wil ik ook doen.” Na de middelbare school startte Koen met de opleiding Vrede en Veiligheid. In 2007 kwam hij bij de luchtmobiele brigade terecht op de kazerne in Schaarsbergen bij Arnhem. Daar volgde hij een half jaar de Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel (AMOL). “Hoewel het ‘luchtmobiel’ wordt genoemd, is het onderdeel van de landmacht. De helikopters van de luchtmacht zijn ons transportmiddel. We verplaatsen ons alleen via de lucht.” In 2008 werd hij officieel lid van de rode baretten en mocht hij zich Soldaat Infanterie Luchtmobiel noemen.

Datzelfde jaar kregen Koen en zijn collega’s die ene mededeling. “In het voorjaar van 2009 zouden we naar Afghanistan worden uitgezonden”, aldus Koen. “Ik was toen een jaar of achttien en kwam eigenlijk pas net uit het ei, was nog een jochie.” Hij zou naar Afghanistan worden uitgezonden als schutter van een licht machinegeweer (MINIMI, red.) en EHBO’er. “Na die mededeling ging alles in sneltreinvaart. Mensen uit mijn omgeving vonden het moeilijk, terwijl mijn vader het ook ontzettend mooi vond.” Van de militaire vliegbasis in Eindhoven vlogen de soldaten naar vliegbasis Al Minhad in Dubai om een dag te acclimatiseren. Daarna vlogen ze door naar Kandahar in Afghanistan. Koen: “Iedereen kreeg er zijn wapens uitgereikt, waarna we werden verdeeld over Camp Hadrian in Deh Rawod en Kamp Holland in Tarin Kowt, waar ook Australiërs gelegerd waren. Naar die laatste gingen wij.”

Koen bracht 4,5 maand in Afghanistan door. “Dat was heel overweldigend. Soms heb je helemaal niet het gevoel dat je in een oorlog zit. Toch krijg je regelmatig waarschuwingen voor granaten en hoor je schoten om het kamp. We sliepen met vier man in een gewapende container, waar je je eigen spullen om je heen had. Via de satelliettelefoon konden we contact met thuis opnemen.” Het grootste gedeelte van zijn tijd in Afghanistan, was Koen ‘in het veld’ om te patrouilleren, te beveiligen en met de bevolking te praten. “Daar leken ze nog in de Middeleeuwen te leven”, vertelt Koen. “Sommige inwoners verafschuwen je omdat je militair bent, anderen begroeten je vriendelijk. Kinderen waren nieuwsgierig en wilden graag spelen. De mensen zijn gehard door de ellende die ze gezien hebben. Daarin zat toen ook het gevaar. In Afghanistan heerste constante dreiging. Voor ons leek iedereen op elkaar en konden zowel mannen, vrouwen als kinderen bij de Taliban horen.”

Ondanks alles wat Koen gezien en ervaren heeft in de tijd dat hij was uitgezonden, heeft het hem naar eigen zeggen niet veranderd. “Ik kijk er positief op terug. Het is een goede leerschool geweest en heeft een vent van me gemaakt. Ook merk ik dat ik heel wat meer levenservaring heb dan leeftijdsgenoten en heel nuchter in het leven sta.” Koen werkt inmiddels als groepscommandant op de kazerne, waar hij vijf dagen in de week verblijft. “In het weekend kan ik bij mijn vriendin en zoontje zijn”, aldus Koen. Toch zou hij graag weer op uitzending worden gestuurd. “Zeven jaar na mijn eerste uitzending, ben ik er wel weer klaar voor. In Irak is Nederland bezig met een opleidingsmissie, dus ik hoop dat ik daar naartoe mag. De afgelopen jaren heb ik veel getraind op de kazerne, dus dat wil ik daar graag in de praktijk gaan brengen.”

Noot redactie: De achternaam van Koen is bij de redactie bekend. Uit veiligheidsoverwegingen raadt het ministerie van Defensie actieve militairen af hun achternaam te gebruiken in interviews over hun werk of herkenbaar afgebeeld te worden.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie