Bevrijdingsmonument in Maasbree

15-3-2018 door: Redactie
Bijna zeventig jaar na dato komt er een monument om de Engelse bevrijders van Maasbree in de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Dat laat Stichting Kunst en Cultuur Maasbree weten. Het monument komt te staan op het pleintje aan de Baarlosestraat waar ook het Onderduikers-monument staat.
maskTop
Bevrijdingsmonument in Maasbree
maskBottom
Het pleintje met het onderduikersmonument

De bedoeling is dat het herdenkingsmonument vóór zaterdag 5 mei, Bevrijdingsdag, klaar is. Het monument wordt gemaakt door de beeldhouwende frater Leo Disch van het Benedictusklooster in Lemiers bij Vaals.

Ton Boots van Stichting Kunst en Cultuur Maasbree laat weten dat er een behoorlijk traject vooraf is gegaan aan het realiseren van het monument. “We ontdekten dat Maasbree één van de weinige plaatsen in Limburg is waar geen bevrijdings- of herdenkingsplaats is. Daarom vonden we het tijd worden om nu eens door te duwen en het monument te realiseren.” De stichting stapte naar wethouder Paul Sanders. “Die was gelijk enthousiast. Hij vond het een sympathiek plan en beloofde ons alle steun.”

Het plan kwam door de zegen van de wethouder in een stroom-versnelling. “Wethouder Sanders liet ons weten dat gemeente Peel en Maas voor de benodigde gelden zorg zou dragen. Daarna hebben we het geregeld met de maker frater Disch.” Ton is blij als het monument staat. “Dan kunnen we op één plek zowel de onderduikers als onze bevrijders herdenken in Maasbree. Onderduikers waagden ook vaak hun leven om de bevrijders van dienst te zijn. Vanaf mei kunnen we die allemaal op een mooie manier en op dezelfde plek herdenken.”

(Foto: Google Maps)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie