Bijzondere Bouwwerken: Obelisk Beringe

15-3-2018 door: Redactie
Elke kern in de gemeente Peel en Maas heeft van die gebouwen die niet weg te denken zijn. Gevoelsmatig zijn ze er altijd al geweest, ook al hebben ze misschien een geheel nieuwe bestemming gekregen. HALLO Peel en Maas dook in de archieven en zocht het verhaal achter die bijzondere bouwwerken. Deze week de Obelisk in Beringe, het voormalige opslagcomplex van de co÷peratieve centrale vereniging Landbouwbelang.
maskTop
Bijzondere Bouwwerken: Obelisk Beringe
maskBottom

De historie van dit bijzondere bouwwerk aan de Meijelseweg gaat terug naar de jaren 30. Toen bouwde de agrarische coöperatie Vereeniging Landbouwbelang een magazijn aan het kanaal Noordervaart in Beringe, waar kunstmeststoffen werden opgeslagen. Ook werden er voorraden graan en veevoer ondergebracht. Het gebouw lag direct aan het kanaal en had een mechanische los- en laadkraan. Hierdoor konden grondstoffen eenvoudig aan wal worden gebracht en producten op de boten worden geladen. Het complex bestond uit een kunstmestloods waar destijds 5.500 ton kon worden opgeslagen en een graanpakhuis met een oppervlakte van 600 vierkante meter.

Onder de volledige naam Aan- en verkoopvereeniging van den Limburgschen land- en tuinbouwbond werd de vereniging Landbouwbelang op 1 oktober 1914 in Roermond opgericht. Het doel was een centrale organisatie op te richten voor de hele provincie Limburg waar landbouwbenodigdheden konden worden ingekocht en verkocht. Landbouwbelang wilde eerlijke handel in deze artikelen bevorderen. Het bedrijf viel onder de in 1901 opgerichte Limburgse Landbouwbond, dat later de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) werd gedoopt, en de belangen behartigt van boeren.

Napoleon gaf in 1808 opdracht voor het aanleggen van het Grand Canal Du Nord, ofwel de Noordervaart, maar onderbrak de werkzaamheden in 1810 toen Holland bij Frankrijk kwam en de verbinding niet meer nodig was. Dat het kanaal tot Beringe ging, heeft het voor Landbouwbelang uiteindelijk tot een interessante plek gemaakt om zich daar te vestigen, zegt historicus en lid van Heemkundevereniging Helden Sjraar van Horen uit Beringe. “Als de Noordervaart verder aan was gelegd richting Venlo, was het misschien niet zo’n belangrijke plaats geworden. Dan waren schepen verder gevaren naar een grotere plaats.” De Noordervaart was een snelle aan-sluiting op de grote nationale vaarwegen via de Zuid-Willemsvaart en het kanaal Wessem-Nederweert. In de jaren 20 en 30 was Beringe al zo belangrijk voor de handel, dat de tramlijn tussen Nijmegen en Venlo zo werd aangelegd dat deze door Beringe kwam.

De hoge silo die nu ook wel bekend staat onder de naam de Obelisk, werd in 1962 gebouwd. In het Dagblad voor Noord-Limburg van woensdag 20 juni 1962 werd gesproken over ‘De Zaan van Beringe’. Sjraar: “Albert Heijn is ooit aan waterloop De Zaan begonnen en daar werd Beringe destijds zelfs mee vergeleken.” De silotoren werd uiteindelijk 40 meter hoog en had een capaciteit van 6.600 ton. Ook werd er een machinepark bij gebouwd. De totale kosten kwamen volgens het dagblad op ongeveer een miljoen gulden. Jaren later, in 1985, werd de productie van vitamines en mineralen voor diervoeders van Sevenum naar Beringe verplaatst. Daarvoor werd een compleet nieuwe fabriek gebouwd aan de Meijelseweg.

Landbouwbelang verkocht het hele complex uiteindelijk aan de firma Boerkamp uit Meijel. De ijzeren kraan die decennialang dienst had gedaan bij het laden en lossen van grondstoffen en producten werd verkocht als oud ijzer. En na een jarenlange discussie over het geopend houden of sluiten van het kanaal, werd het kanaal vorig jaar definitief afgesloten voor de scheepvaart. Het gebouw, bestaande uit twee silogebouwen en twee grote opslagloodsen, werd in november verkocht aan een agrarisch loonbedrijf.

Bronnen: ‘Gedenkboek bij het 25-jarig bestaan der Vereeniging Landbouwbelang Roermond 1914-1939’, bestuur Landbouwbelang (28 september 1939); ‘Noordervaart: de ‘Zaan’ van Beringe’, Dagblad voor Noord-Limburg (20 juni 1962) en met dank aan Sjraar van Horen van Heemkundevereniging Helden.

Disclaimer | Copyrightę 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie