Akkoord tussen CDA, Lokaal Peel&Maas en VVD

19-4-2018 door: Redactie
De drie grootste partijen CDA, Lokaal Peel&Maas en VVD gaan de nieuwe gemeenteraadscoalitie vormen van gemeente Peel en Maas, zo werd donderdag 19 april bekendgemaakt. Wim Hermans en Rob Wanten hebben zich kandidaat gesteld om namens het CDA zitting te nemen in het college als wethouders.

Lijsttrekker en wethouderkandidaat Wim Hermans maakte tijdens de persconferentie bekend dat de drie partijen het vertrouwen in elkaar hadden uitgesproken om een coalitie te gaan vormen en een akkoord hebben bereikt. Rob Willems van Lokaal Peel&Maas liet weten “vol goede moed” de komende coalitieperiode in te gaan. “In het coalitieakkoord, dat we binnenkort presenteren, hebben we elkaar ook de ruimte gegeven”, voegde Geert Segers (VVD) nog toe.

Huidig demissionair wethouders Roland van Kessel (Lokaal Peel&Maas) en Paul Sanders (VVD) zijn door hun partijen voorgesteld als kandidaat-wethouders voor de komende vier jaar. Daarnaast maakte Wim Hermans bekend dat hij, samen met partijgenoot Rob Wanten, namens het CDA zitting wil nemen in het College van B&W van Peel en Maas. De portefeuilles van de wethouders zijn bekend, aldus Hermans. Wie welke portefeuilles op zich gaat nemen wilde hij echter nog niet bekendmaken.

Door de promotie van vier raadsleden naar wethouder, worden er vier nieuwe namen aan de gemeenteraad toegevoegd. Dit zijn Ellis Kempeners en Hans Vaessen (CDA), Robert Hermans (Lokaal Peel&Maas) en Karin Jacobs (VVD). Wie Wim Hermans gaat opvolgen als fractievoorzitter bij het CDA is nog niet bekend.

De coalitie heeft straks 23 van de 27 zetels in de gemeenteraad, waardoor de oppositiepartijen PvdA/GroenLinks en AndersNu met 4 zetels in de minderheid zijn. “Ook zij krijgen de kans zich te profileren”, liet Hermans weten. “We hebben het vertrouwen dat we allemaal samen het college controleren, wat de taak is van de raad, en bieden de oppositie ook zeker de ruimte een ander geluid te laten horen.”

Annigje Primowees, lijsttrekker namens PvdA/GroenLinks, verwachtte al dat de partijen met zijn drieën samen verder zouden gaan. “We blijven onze visie uitdragen als oppositiepartij en zullen ook zeker aan de bel trekken als we dat nodig vinden”, aldus Primowees. “We hebben er heus vertrouwen in, maar gaan het wel zien. Of dit het beste is voor Peel en Maas zal immers nog moeten blijken. We wachten eerst het coalitieakkoord af.”

Het coalitieakkoord, waarin alle afspraken en plannen zijn opgenomen, wordt tijdens de raadsvergadering op dinsdag 15 mei gepresenteerd. Ook worden dan de nieuwe raadsleden en wethouders geïnstalleerd.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie