Mogelijk tweepartijen-coalitie in Peel en Maas

4-4-2018 door: Redactie
De drie grootste gemeenteraadspartijen in Peel en Maas geven de voorkeur aan een coalitie die uit twee partijen bestaat. Dat zei CDA-lijsttrekker Wim Hermans donderdag 29 maart tijdens het eerste persmoment sinds de onderhandelingen begonnen. Die coalitie zou dan bestaan uit CDA en Lokaal Peel&Maas, de twee grootste partijen, of CDA en VVD, de winnaars van de verkiezingen. Ook legden de raadsleden die dag de eed of belofte af.
maskTop
Mogelijk tweepartijen-coalitie in Peel en Maas
maskBottom
Lon Caelers-Bos (CDA) legt de belofte af tijdens de beëdiging

“De onderlinge verschillen zijn niet groot en van onderlinge stress is geen sprake. De gesprekken verlopen goed”, aldus Hermans voorafgaand aan de beëdiging van de nieuwe gemeenteraad donderdag. Zijn CDA nam onlangs het voortouw in de coalitiebesprekingen voor een nieuw College van B&W van Peel en Maas. “We vonden het, gezien de uitslag van de verkiezingen, logisch om met Lokaal Peel&Maas en de VVD een vervolg te maken en ze te betrekken in de coalitiegesprekken.” CDA en Lokaal Peel&Maas zouden bij een coalitie in totaal 18 van de 27 zetels bezitten, tegenover 15 zetels wanneer CDA en VVD besluiten te gaan samenwerken. In beide gevallen heeft de coalitie een meerderheid.

Plussen en minnen

De ‘plussen en minnen’ worden volgens Hermans nog afgewogen, maar de drie betrokken partijen waren het erover eens dat een tweepartijen-coalitie de voorkeur heeft. Ook gaf Hermans aan enkel gesprekken te voeren met partijen die een grote ­achterban hebben. Daarom werd huidig coalitiepartner PvdA/GroenLinks, dat straks drie zetels krijgt, niet betrokken in de besprekingen.

De 27 raadsleden die straks zitting gaan nemen in de nieuwe gemeenteraad, legden donderdag 29 maart daarnaast de eed of belofte af. Suzan Hermans (VVD), Sandy Janssen (CDA), Angela van Roij (CDA), Joep Hermans (Lokaal Peel&Maas) en Sander Janssen (Lokaal Peel&Maas) waren de vijf nieuwe raadsleden die officieel werden geïnstalleerd. Daarnaast legden de wethouders Raf Janssen (PvdA/GroenLinks), Paul Sanders (VVD) en Roland van Kessel (Lokaal Peel&Maas) de eed of belofte af, waarmee ze tijdelijk zowel demissionair wethouder van het oude college als raadslid van de nieuwe gemeenteraad zijn.

Toch kan de samenstelling van de gemeenteraad binnenkort weer veranderen, omdat er nog wethouders benoemd moeten worden. Daarnaast wordt CDA’er Ebie Peeters pas in januari 2019 benoemd tot raadslid, aangezien zij dan 18 jaar wordt. Zij wordt in de tussentijd vervangen door een ander lid van de partij.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie