Lintjes-criteria

24-5-2018 door: Redactie
We kregen de afgelopen weken nogal wat lintjes om de oren. Liefst zeven werden er uitgedeeld. Allemaal voor mensen die veel betekend hebben voor de samenleving, maar toch vind ik één bepaald soort lintje opmerkelijk. Een raadslid krijgt namelijk na 12 jaar in de raad automatisch een koninklijke onderscheiding.

Raadsleden doen veel voor de samenleving en werken hard om ervoor te zorgen dat alles in de gemeente goed verloopt. Ik weet als geen ander hoeveel ze moeten lezen en uitzoeken. Daar heb ik respect voor. Twee dingen kan ik echter niet begrijpen. Ten eerste: het is een betaalde functie. Weliswaar te weinig voor het aantal uren, maar de meeste vrijwilligers krijgen niet betaald. Ten tweede vind ik het raar dat er een termijn aan gesteld is. Elf jaar en elf maanden in de raad betekent geen lintje. Je moet toch iedere aanvrager voor een lintje individueel beoordelen en onderzoeken? Hoe kan het dan dat dat bij raadsleden niet hoeft. Zij krijgen er sowieso een na 12 jaar.

Nee, dan denk ik toch dat er iets mis is met criteria voor de toekenning van lintjes. Zo ken ik een man die inmiddels twee lintjes verdient. De man heeft een vrouw met een ernstige ziekte en twee kinderen met een beperking die hij iedere dag verzorgt. Hij is gestopt met werken om zijn vrouw en kinderen beter bij te kunnen staan. Zelfs nu nog weet hij toch tijd te vinden voor vrijwilligerswerk. Verdient deze man dan geen lintje? Alleen omdat hij zijn tijd nu aan zijn eigen vrouw en kinderen besteedt?

Misschien moeten de lintjescriteria heroverwogen worden.

Rob

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie