Danny Flipsen wereldkampioen ­zoetwatervissen

8-8-2018 door: Redactie
Door: Ruud Flipsen, hengelsportvereniging De Noordervaart Meijelnaar Danny Flipsen heeft zich op zaterdag 4 augustus met het Nederlands team onder de 25 jaar gekroond tot wereldkampioen zoetwatervissen. In het Italiaanse Novi di Modena was het Nederlandse team de beste van de deelnemende landen. Na de eerste dag leek een podiumplek haalbaar, maar op zaterdag steeg het team boven zichzelf uit en wist het zelfs eerste te worden.
maskTop
Danny Flipsen wereldkampioen ­zoetwatervissen
maskBottom

Om het team te vormen hadden de bondscoaches voor de beste jeugdvissers van Nederland in hun categorie een paar wedstrijden georganiseerd om te bepalen welke vissers mee mochten naar het WK. Danny werd door de coaches geselecteerd en mocht voor het eerst naar een jeugd-WK voor Nederland.

Tijdens het WK Junioren onder 25 ging het erom zoveel mogelijk gewicht aan vis te vangen met de vaste stok. Omdat het Italiaanse water veel kleine vis herbergt, kwam het voor een groot deel aan op techniek en snelheid. “Urenlang je concentratie vasthouden is een uitdaging op zich bij 35 graden”, liet Flipsen weten aan Sportvisserij Nederland. Het Nederlandse team richtte zich naast de kleine vissen ook op grotere vissen in het midden van het kanaal. “Onze tactiek bleek precies de juiste aanpak voor dit wedstrijdwater”, legde Flipsen uit. “Meerdere mensen uit ons team vingen tussen de kleine vissen door regelmatig grotere exemplaren.”

De ploeg ging samen met Nederlandse equipe van onder de 20 jaar, met daarin Siem Dorssers van HSV De Noordervaart, al een week eerder naar Italië. Ze trainden iedere dag en tijdens die trainingsdagen werd gekeken welke vier vissers aan de bak mochten tijdens de eerste wedstrijddag en wie er reserve zou staan. Danny bewees zichzelf en mocht op vrijdag starten. In de eerste wedstrijd werd hij vijfde. De andere teamleden werden eerste, negende en tiende in hun vak. Dat leverde een zevende plek in het tussenklassement op met zeven punten achterstand op de nummer één.

Een podiumplek zat er volgens de vissers en coaches nog wel in. Een eerste plek leek alleen in theorie nog mogelijk. De tweede dag viel echter alles op zijn plek bij de Nederlanders. Danny werd eerste in zijn vak met ruim 10 kilo aan vis. Daarmee versloeg hij de Engelsman Alex Clements die de voorgaande twee jaar wereldkampioen individueel was geworden. Lucien de Rade won twee keer in zijn vak en werd zodoende individueel wereldkampioen. De andere twee Nederlandse vissers werden allebei derde in hun vak, waardoor het team acht punten haalde op de tweede wedstrijddag.

De Engelse coaches gaven al aan dat Nederland misschien de wereldtitel had binnengesleept. De spanning was om te snijden en de hartslag bij de mensen met een oranje hart steeg naar 180. De Engelse coaches hadden het bij het rechte eind en Nederland kroonde zich tot wereldkampioen. Gek van vreugde rolden de vissers en de coaches over elkaar heen en iedereen belandde in het wedstrijdwater.

Het team zette zo een prestatie neer die nog nooit behaald was door een Nederlands team onder de 25 jaar bij het zoetwatervissen. Het team van de onder 20 jaar met Siem Dorssers werd vijfde in het eindklassement. Flipsen en zijn teamgenoten worden op zaterdag 17 november tijdens Sportvisserij Nederland Topsportgala op Topsportcentrum Papendal geëerd.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie