Vooral overeenstemming bij debat in Meijel

7-2-2018 door: Redactie
De politieke debatten over de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart willen nog niet echt loskomen. De eerste, in november vorig jaar, was misschien nog te vroeg, maar ook bij die van woensdag 31 januari ontbrak het vuurwerk. De meest opmerkelijke dingen waren dat de politieke partijen het bij veel punten het met elkaar eens zijn en de geringe publieke belangstelling.

Zinnen als: ‘ik beaam de woorden van…’, ‘daar verschillen we niet zoveel van mening over’ en ‘in principe denken we daar hetzelfde over’ kwamen veel voorbij tijdens het debat in Meijel dat werd georganiseerd door Ondernemend Meijel, Dorpsoverleg Meijel en Stichting Peelport/Peelgeluk. Paul Sanders, lijsttrekker van de VVD, bevestigde dat zelf ook toen hij bij het afsluitende vragenhalfuurtje de opmerking: ‘Hèhè, komt het debat toch nog een beetje op gang’, maakte. Voor de rest was het vaak elkaar aanvullen en gelijk geven.

PvdA/GroenLinks, CDA, VVD, Lokaal Peel&Maas en Lars Hanssen namens Ton Hanssen waren aanwezig bij het debat. Het waren echter vooral de mensen in de zaal die leven brachten in het debat. Zo werd bij een moment waarbij eigenlijk een vraag moest worden gesteld, een sneer uitgedeeld aan de politieke partijen. “We hebben jullie vier jaar lang niet gezien of gehoord in Meijel, alleen op de momenten dat jullie je als partij moesten laten gelden”, vertelde een aanwezige. “Jullie zijn het vanavond alleen maar met elkaar eens en verschillen eigenlijk niet al te veel van elkaar. En na de verkiezingen bakkeleien jullie weer vier jaar verder. Geen wonder dat veel mensen niet geïnteresseerd zijn in de lokale politiek.”

Daar werd meteen de vinger op de zere plek gelegd. Met zo’n veertig bezoekers was het niet druk in de grote zaal van gemeenschapshuis D’n Binger in Meijel. Als je dan ook nog de mensen eraf telt die een connectie hebben met één van de politieke partijen, blijft er qua publiek nog maar heel weinig over. De paar mensen die wél uit interesse kwamen opdagen, waren er vooral omdat ze betrokken waren geweest bij een politieke beslissing de afgelopen raadsperiode. Zo vertelde een huisarts over intensieve veehouderij en de invloed op de gezondheid van de mensen en was er een makelaar die duidelijk maakte dat er op het gebied van wonen absoluut iets moet gebeuren.

Ook de organisatie van het debat merkte dat de belangstelling miniem was geweest. Waar in de jaren negentig de zalen volgens de organisatie nog uitpuilden van de mensen, is dat nu absoluut niet meer het geval. Om de belangstelling aan te wakkeren stelde de organisatie voor ieder jaar een dergelijke avond te houden om zo de partijen en wethouders eventueel tot de orde te roepen. De partijen konden zich wel vinden in het voorstel. Wellicht dat volgend jaar meer mensen van zich willen laten horen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie