Dit is mijn club: Beugelclub Baarlo

21-7-2016 door: Redactie
Peel en Maas kent een bloeiend verenigingsleven. Daar zitten ook talloze sportclubs bij. Van beugelen tot volleyballen, alle takken van sport zijn vertegenwoordigd. Tijdens de zomerstop blikt HALLO Peel en Maas terug op het afgelopen seizoen en wordt er een blik geworpen op de toekomst. In deze aflevering: beugelclub De Flatsers uit Baarlo.
maskTop
Dit is mijn club: Beugelclub Baarlo
maskBottom
Het eerste beugelteam van Baarlo: Roy Geurts, Esther Geurts, Ger van Helden, Mark Driessen en Piet Geurts

Beugelen is een volkssport en één van de oudste balsporten van Nederland. Het is een spel waarbij een zware bal met een slaghout door een ijzeren ring (beugel) in het midden van de grindbaan gerold moet worden. Boven de rivieren is de beugelsport nooit echt van de grond gekomen. Vooral in Limburg, Noord-Brabant en Belgisch-Limburg is het al jarenlang een populaire bezigheid. Beugelclub De Flatsers uit Baarlo werd in 1932 opgericht en telde toen zestien leden. “Beugelen werd in die tijd een enorm populaire sport”, vertelt Piet Geurts (66), die komend seizoen onderdeel uitmaakt van het eerste team van Baarlo. “Baarlo, Helden en Maasbree waren toen echte topclubs. Op het hoogtepunt telde Baarlo maar liefst achttien beugelbanen. Nu telt Baarlo er drie. Eentje op Soeterbeek, waar vroeger de beugeltoppers geboren werden, bij voormalig café Antiek ligt er nog één en dan nog hier bij De Flatsers, wat ook de enige beugelvereniging in het dorp is.” De namen van beugelclubs werden meestal gelinkt aan begrippen uit het spel. Een ‘flats’ is in het beugelen een misser. “Waarom ze daarvoor hebben gekozen, weet ik eigenlijk niet”, aldus Piet. “Want in die jaren had de club best wel goede beugelaars, waaronder mijn vader Graat en oom Wiel Geurts, dus daar ligt het niet aan. En ach, de naam is ruim tachtig jaar geleden bedacht, dus waarom zouden we hem veranderen?”

55-plussers
Net als het afgelopen seizoen, toen het team kampioen werd, speelt Piet samen met teamgenoten Mark Driessen (21), Ger van Helden (58), zijn dochter Esther Van de Perre-Geurts (30) en zoon Roy Geurts (38). “Vorig jaar waren we het tweede team in de derde klasse, komend jaar spelen we als eerste team van Baarlo in de tweede klasse”, aldus Piet. Esther is momenteel het enige vrouwelijke lid dat ook beugelt. Als kind zat ze met haar broer Roy heel wat uren naast de baan als haar vader aan het beugelen was. “De vrouwen zaten dan naast de baan en kletsten heel wat af”, aldus Esther, die al bijna twintig jaar zelf speelt. “Ik ben uiteindelijk zelf ook gaan beugelen. Eerst bij het jeugdteam met wat vriendinnen. Maar langzaamaan zijn die uiteindelijk allemaal gestopt.” De laatste jaren lukt het de club echter niet om een jeugdteam van de grond te krijgen. “Er is overal al zoveel te doen, de jeugd heeft het tegenwoordig al zo druk met studeren en geld verdienen”, vertelt Esther. “Maar daarin zijn we vast niet de enige vereniging”, voegt Piet toe. “Tegenwoordig gaan veel jongeren als ze achttien of negentien zijn studeren in een andere stad, op kamers. En dan zijn ze weg. Als club kun je dan alleen nog hopen dat ze een keer terugkomen als ze uitgestudeerd zijn en weer tijd hebben.”

‘Derde helft’
Nieuwe aanwas is er echter wel. Al zijn het voornamelijk 55-plussers die zich bij de vereniging aanmelden. “Onze club bestaat grotendeels uit 55-plussers, dat is nou eenmaal zo”, aldus Piet. “Als je onder de vijftig bent, ben je gewoon redelijk jong. Maar een jeugdteam bij elkaar krijgen, zou wel heel erg leuk zijn.” Daarbij zijn de kosten voor het lidmaatschap, inclusief beugelschop, niet zo heel hoog volgens Piet. “Met drie tientjes ben je wel klaar. Exclusief het bier dat na een spelletje gedronken wordt dan hè.” Want die befaamde ‘derde helft’ bij het voetbal kennen ze bij het beugelen ook, al hebben de beugelaars daar geen eigen naam voor. “Natuurlijk win je graag, maar gezelligheid is ook belangrijk. Een hapje en drankje na een avond trainen of een wedstrijd hoort daar gewoon bij”, aldus Piet.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie