‘De Grotestraat is hoe het niet moet’

8-3-2018 door: Redactie
Dorpsoverleg Baarlo presenteerde donderdag 1 maart haar dorpsontwikkelingsplan met speerpunten waar zij tot 2021 aan wil werken. Baarlonaren kunnen op donderdag 22 maart tijdens een openbare bijeenkomst meepraten over het plan. “Het dorp is nu aan zet. Wat gaan we in de toekomst met Baarlo doen?”, aldus voorzitter Jan Joosten.
maskTop
‘De Grotestraat is hoe het niet moet’
maskBottom
Wethouder Roland van Kessel, Jan Joosten en Jan Kluthausen van Dorpsoverleg Baarlo tijdens de presentatie van het dorpsontwikkelingsplan

De speerpunten die het overleg wil uitdiepen, hebben de thema’s wonen, welzijn, opgroeien en recreatie. Het plan kreeg daarom de slogan ‘Opgroeien, samen leven en ouder worden in Baarlo’. Voorzitter Jan Joosten en waarnemend voorzitter Jan Kluthausen van Dorpsoverleg Baarlo overhandigden donderdag 1 maart het eerste exemplaar van het DOP aan wethouder Roland van Kessel. “Dit is niet het einde, maar het begin”, aldus Joosten. “Met dit plan willen we aan de gemeente laten zien wat we met Baarlo willen doen om voorbereid te zijn op de toekomst.” Toch beslaat het plan maar drie jaar. Joosten: “Dat lijkt kort, maar er zijn nogal wat processen die we in gang willen zetten. We willen die de aandacht geven, niet meteen een oplossing bedenken. Daarom kozen we voor een kortere tijdsperiode. En de tijd zal leren waar we over drie jaar staan.”

In het plan worden diverse aandachtspunten genoemd. Het Dorpsoverleg Baarlo wil de discussie­ aangaan of Baarlo nog wel als kastelendorp geprofileerd moet worden. Ook de huisvesting van starters, ouderen, arbeidsmigranten en nieuwkomers, de dijkversterking, meer speelplaatsen en de herontwikkeling van jongerencentrum Sjiwa zijn onderwerpen waar het overleg mee aan de slag wil. Knelpunten op straat wil het overleg eveneens onder de aandacht brengen. “De Grotestraat is een voorbeeld van hoe het niet moet”, vertelt Joosten, waarmee hij doelt op veel verkeer en obstakels voor voetgangers en mindervaliden. “Ook op de Bong en bij sporthal De Kazing is veel gedoe om het verkeer en parkeren. Dat kan anders. Daarom heeft Beeldwerk.tv een filmpje voor ons gemaakt waar zichtbaar is wat volgens ons de aandacht verdient in het dorp.”

In totaal werkte het overleg twee jaar aan het DOP. “We hebben interviews gehouden met inwoners, mensen die in het verenigingsleven staan en met ondernemers en agrariërs, die allemaal hun eigen verhaal hebben verteld”, aldus voorzitter Jan Joosten van het dorpsoverleg. “Maar we wilden ook weten wat er in de wereld ‘loos’ is en hoe we dit moeten duiden voor Baarlo. Dat hebben leden van het dorpsoverleg Jack Beckers en Tim Hilkens vertaald in speerpunten die in het DOP zijn opgenomen. Het dorp is nu aan zet. Wat willen we? Wat zijn uitdagingen en wat gaan we in de toekomst met Baarlo doen? Daar willen we op 22 maart met de inwoners over in gesprek.”

Op donderdag 22 maart kunnen Baarlonaren met het dorpsoverleg in gesprek over de verdere aanpak. De avond vindt plaats bij zaal Unitas en begint om 19.30 uur. Kijk voor meer informatie op de Facebook-pagina van Dorpsoverleg Baarlo.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie