Drie Heldense troeven bij NK beugelen

11-1-2018 door: Redactie
Bij de persoonlijke Nederlandse kampioenschappen beugelen op zondag 14 januari zijn drie spelers van HBC uit Helden die in het eigen clubgebouw de Nederlandse titel kunnen pakken. Het NK vindt voor het tweede jaar op rij in Peel en Maas plaats. Vorig jaar werd Maasbree aangedaan, dit jaar mag HBC in Helden de beste beugelaars van het land ontvangen. Drie HBC-spelers zijn nog in de race in hun eigen klasse.
maskTop
Drie Heldense troeven bij NK beugelen
maskBottom

Bij het NK spelen alle deelnemers voor zichzelf. De voorrondes zijn al eerder gespeeld, waardoor op 14 januari meteen begonnen kan worden met de halve finales van de vijf klassen die er zijn. Alle beugelaars die aangesloten zijn bij de Nederlandse Beugel Bond konden zich inschrijven.

Het zijn volgens Johan Verest (45) vaak dezelfde tegenstanders die hij tegenkomt. “Van de top 10 uit de ranking in de ereklasse is iedereen wel aanwezig. In de halve finales kom ik eigenlijk altijd dezelfde mensen tegen, al zijn er dit jaar twee verrassingen. Dat is wel leuk.” Johan is zelf de grote favoriet om zijn 14e (!) Nederlandse titel binnen te slepen. De afgelopen drie edities won hij ook al. “Toch ligt het echt aan de vorm van de dag. Als ik spierpijn heb bijvoorbeeld, dan raak ik niks. Het is geen uitgemaakte zaak.”

Naast Johan plaatsten nog twee leden van HBC zich voor de finaledag in hun klasse. Sander Maassen (41) gaat voor zijn kansen in de eerste klasse en Geert Beurskens (59) heeft zich door de ietwat andere regels in zijn categorie al geplaatst voor de finale in de vijfde klasse. De drie Heldense finalisten zijn helemaal gewend aan de baan van hun club. Dat kan een groot voordeel zijn bij het NK, vertelt Sander. “De wanden en achterbalk zijn bij elke baan anders en je weet precies hoe recht of scheef de baan is. Dat is overal verschillend.”

Het NK is het grootste individuele toernooi van het beugelen. “Maar omdat de sport niet heel groot is, kom je dus vaak dezelfde mensen tegen”, aldus Geert. “Je speelt al jaren tegen ze in de competitie en ook bij het NK kom je die tegen. Er zijn weinig nieuwelingen en jongeren. Dat is jammer. Maar je weet wel hoe ze spelen.” De tegenstander is bij ­beugelen van groot belang. Op de vraag of de heren hun spel aanpassen op de man of vrouw die tegenover hen staat, antwoorden ze alle drie heel stellig: “Ja.” Soms wat sneller, soms wat langzamer. Bij iedere tegenstander wordt gekeken waar hij of zij gepakt kan worden.

Beugelen is volgens de drie heren namelijk een mentaal spelletje. “Ik vergelijk het vaak met schaken”, vertelt Johan. “Ik probeer altijd in te schatten wat de volgende zet is van mijn tegenstander. Het mooie vind ik als ik drie zetten vooruit heb gedacht en dat dat dan ook echt zo gebeurt.” Spelers proberen elkaar ook met meer dan alleen goed spel te verslaan. “Je hebt spelers die extra langzaam spelen of juist op en neer gaan lopen over het veld omdat ze weten dat de tegenstander daar niet tegen kan. Het is soms een vuil spelletje”, lacht Sander.

Johan is bezig aan zijn 28e NK. Mocht hij de komende editie winnen, dan heeft hij bij de helft van zijn deelnames de titel mee naar huis genomen. “Johan is eigenlijk de Phil Taylor van het beugelen. Als hij in de finale komt en verliest, zal hij wel stoppen”, lacht Geert. Geert speelt in zijn finale tegen iemand die hij nog niet kent. “Lastig inschatten dus hoe het zal gaan. We zien het wel.” Sander komt in de halve finale wel een bekende tegen. “Ik heb wel eens van hem gewonnen, dus ik zie wel kansen. De finale halen zou een mooie prestatie zijn.”

Het persoonlijke NK beugelen op zondag 14 januari begint om 11.00 uur met de halve finales. Rond de klok van 14.00 uur wordt gestart met de finalepartijen. De prijsuitreiking volgt rond 17.00 uur. Alle wedstrijden vinden plaats in Het Beugelhoes in Helden.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie