Samen voor een duurzamer Peel en Maas

21-6-2018 door: Redactie
Nog even en dan is het nieuwe Duurzaamheidscentrum Peel en Maas helemaal klaar. In het pand aan de John F. Kennedylaan in Panningen zijn verschillende initiatieven gevestigd, die duurzaamheid promoten. Om zichzelf feestelijk en officieel te presenteren aan het grote publiek, heeft het centrum op vrijdag 29 juni een open dag, waar belangstellenden met al hun vragen over duurzaamheid terecht kunnen.
maskTop
Samen voor een duurzamer Peel en Maas
maskBottom

Het Duurzaamheidscentrum is gevestigd in de voormalige veilinghallen. Nu zitten kringloopwinkel Allerhande en brocante en industrieelzaak Markt 133 in het pand. Bezoekers kunnen in de winkel ook terecht voor een kopje koffie en wat lekkers in de koffiehoek. Die wordt gerund door medewerkers van Bakkerij Op de Beek uit Panningen, die mensen met een beperking dagbesteding biedt. Als de verbouwingen aan de naastgelegen kantoren gereed zijn, komen daar duurzaamheidsorganisatie Stichting Sunny Economy en coachingsbureau De Blauwe School bij. Ook komen er leerwerkplekken en ruimtes voor particulieren of ondernemers met duurzame producten of diensten.

Sociale kant van duurzaamheid

Lilian Teeuwen, eigenaresse van Allerhande en Markt 133, wilde haar twee zaken samenvoegen en besloot de voormalige veilinghallen te huren. “Er waren meer kantoorruimtes in gevestigd die ik niet gebruikte. Daarom besloot ik op zoek te gaan naar bedrijven of organisaties die die plekken wilden invullen”, aldus Teeuwen.

Ze kwam in contact met Hilde Schiphouwer en Hans Kolk, secretaris en voorzitter van Stichting Sunny Economy, een duurzaamheidsorganisatie die duurzaamheid promoot op economisch en sociaal gebied. “We waren op zoek naar een plek om onszelf te vestigen, zodat we een fysieke locatie hebben waar mensen vrij binnen kunnen lopen”, vertelt Schiphouwer. “We houden ons bezig met de sociale kant van duurzaamheid. Mensen kunnen informatie bij ons halen, het delen en brengen. En doordat er veel inloop is in de kringloopwinkel, kunnen mensen elkaar ook ontmoeten.” Kolk: “Want als we zo doorgaan, is er geen wereld meer over straks. We moeten echt na gaan denken over hoe volgende generaties ook nog van deze aarde kunnen genieten.” Teeuwen: “Met mijn zaak promoot ik ook de boodschap dat mensen meer moeten hergebruiken en bewuster moeten omgaan met grond- en afvalstoffen. Ik ga workshops geven, demonstraties organiseren en stimuleer mensen om creatief te denken. In plaats van iets nieuws kopen, iets ouds opknappen.”

Iets doen voor de aarde

Ondernemer Huub Hanssen is momenteel bezig met het verbouwen van de voormalige Panningse bibliotheek tot een duurzaam informatiecentrum, waar organisaties zich kunnen vestigen. Daar wilde Sunny Economy niet op wachten. “We wilden graag snel van start en zagen met Lilian de praktische mogelijkheden om van de huidige locatie hét duurzaamheidscentrum van Peel en Maas te maken. Het bijt elkaar echter niet. Uiteindelijk hebben wij én het nog te realiseren informatiecentrum hetzelfde doel: mensen ervan bewust maken dat we iets moeten doen om onze aarde te beschermen.”

Naast de stichting van Kolk en Schiphouwer, vestigt ook De Blauwe School van Lilian van Avesaath zich in het pand. Zij geeft coaching en begeleiding aan zogenoemde antennekinderen, kinderen die hooggevoelig zijn, en hun gezinnen.

Tijdens de open dag is het pand van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen in de winkel en bij Stichting Sunny Economy en De Blauwe School terecht voor vragen en informatie.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie