Egchel maakt zich op voor 24e P&M Liedjesfestival

11-1-2018 door: Redactie
Carnavalsvereniging De Kemphazen uit Egchel was twaalf jaar geleden de laatste in de rij van verenigingen die het P&M Liedjesfestival organiseren. Op zaterdag 13 januari komt er weer een einde aan de cyclus van de twaalf dorpen die deelnemen en beurtelings het evenement organiseren. In de showroom van Steeghs Aanhangwagens in Egchel vindt dan het 24e P&M Liedjesfestival plaats.
maskTop
Egchel maakt zich op voor 24e P&M Liedjesfestival
maskBottom

Het liedjesfestival wordt gehouden in het bedrijfspand van Jan en Thea Steeghs in samenwerking met Steeghs Helden BV. Dat is dezelfde locatie als die gebruikt werd de vorige keer dat het evenement Egchel aandeed. “Met de locatie kunnen we heel blij zijn, net als met de fantastische medewerking van eigenaar Luviek Maessen”, vertelt Ruud Spreeuwenberg van De Kemphazen. “Naast dat het volledig geïsoleerd is, hoeven we geen tent neer te zetten of iets te huren. Dat is een voordeel.”

Het wordt dus de laatste in de cyclus van organiserende verenigingen. Er gingen geruchten dat het P&M Liedjesfestival in Egchel de laatste editie zou beleven. Volgens Ruud Delissen, voorzitter van De Kemphazen, is dat niet het geval. “Een paar jaar geleden gingen daar inderdaad geruchten van in de rondte, maar de laatste twee edities in Kessel-Eik en vorig jaar in Palladio van De Brookhaze waren een groot succes. Het was volledig uitverkocht. Er was en is dus nog genoeg belangstelling voor het liedjesfestival. Het wordt misschien een iets andere opzet, maar het gaat zeker door.”

Dat is echter toekomstmuziek. Eerst moet er een winnaar van 2018 worden gekozen. Alle elf dorpen van Peel en Maas hebben een afvaardiging­ gekozen en ook Neer doet al jaren mee aan het liedjes­festival. Uit de liedjesavonden en –middagen uit de dorpen kwamen de winnaars naar voren die het bij het P&M Liedjesfestival tegen elkaar gaan opnemen. Uit Baarlo komen Manon & Bart, Beringe stuurt de Aod Prinse, Neet van unne vrimde vertegenwoordigt Grashoek, Alaaf Airlines komt uit voor Helden, uit Kessel komen de Aod Prinse Kessel, John Gubbels komt namens Kessel-Eik, Hofkapel Sjots, Sjeif en oeht de Moat staat op het podium voor Koningslust, uit Maasbree komt ZoeWieZoe, Meijel stuurt De Klèpbókse en uit Panningen komt de Dotje Crew. En voor de Egchelse vereniging zelf mag Sjoorpapeer proberen het Lindebumke, de eerste prijs, binnen te slepen.

Delissen heeft geen flauw idee welke van de inzendingen met de eerste prijs naar huis gaat. “Ik houd me alleen maar bezig met de organisatie. Ik moet bekennen dat ik nog geen nummer gehoord heb.” Spreeuwenberg hoopt op een mooie eindklassering voor Sjoorpapeer. “Maar we verwachten vooral dat de deelnemers veel plezier gaan hebben.” Vorig jaar wonnen De Breurkes uit Panningen het Liedjesfestival. Zij doen dit jaar niet mee en gaan hun titel dus niet verdedigen.

Alles bij elkaar was het een hele organisatie voor De Kemphazen. De vereniging heeft zo’n 45 leden, geen enorm aantal. “We hebben van tevoren ook gezegd dat die allemaal bereid moeten zijn een weekend op te offeren. Anders hoefden we er niet aan te beginnen. Iedereen stemde toe. Er staan een stuk of tien man in pak straks in de zaal, maar zodra het af is moeten die ook gewoon meehelpen bij de garderobe of iets dergelijks. Niemand heeft vrij.” De vereniging schakelde nog een hoop andere vrijwilligers in uit het dorp. “Met alleen leden komen we er niet. We zijn heel blij dat zoveel Egchelsen bereid zijn te helpen.”

De prins van De Kemphazen kwam dit seizoen voor het eerst in november al uit. “Dat hadden we natuurlijk wel al bedacht”, aldus Delissen. “Als we de prinsonthulling naar november wilden zetten, moest dat ook dit seizoen gebeuren. Nu hebben we wat meer tijd om alles te regelen. Dat komt goed uit. Volgens mij heb ik de afgelopen tien dagen elke avond een vergadering gehad. We hebben alles strak geregeld met een draaiboek en schema’s. Het gaat helemaal goed komen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie