‘We gaan er 111 procent tegenaan’

8-3-2018 door: Redactie
Carnavalsvereniging De Eikkaters uit Kessel-Eik organiseert dit jaar de Einzelgängeroptocht in samenwerking met provinciale omroep L1. Tijdens halfvasten, op zondag 11 maart, lopen 111 eenlingen door de straten van het 800 inwoners tellende dorp. “De hele provincie kijkt live mee, dus we willen ‘Eik’ gewoon goed neerzetten”, aldus de Eikkaters.
maskTop
‘We gaan er 111 procent tegenaan’
maskBottom
John Gubbels, Harry Hesen en Rob van Herten van CV De Eikkaters op het Mariaplein

De Einzelgängeroptocht vindt elk jaar plaats met halfvasten, de vierde zondag in de vastentijd, en wordt georganiseerd door L1 samen met een Limburgs dorp. De naam halfvasten is afgeleid van het feit dat op die dag de vastentijd halverwege is. De optocht vindt altijd plaats in een dorp met maximaal 1.111 inwoners en aan de tocht mogen maximaal 111 eenlingen meedoen. Overal komt het cijfer 11 in terug; het gekkengetal waar ‘vastelaovend’ om draait. Carnavalsvereniging De Eikkaters ontving op 26 maart 2017 in Mechelen de organisatievlag van de optocht, waarmee het stokje officieel werd overgedragen.

De voorbereidingen voor het organiseren van de optocht startten al in het najaar van 2016, vertelt Harry Hesen, vorst van de Kessel-Eikse carnavalsvereniging De Eikkaters. “Er moest een hoop geregeld worden op het gebied van papierwerk bij gemeente Peel en Maas en provincie Limburg. Er moesten natuurlijk de nodige vergunningen worden aangevraagd en de weg moet bijvoorbeeld worden afgesloten. Nadat we begin 2017 een definitief ‘ja’ hadden gekregen voor het organiseren van de optocht, hebben we het verder opgepakt. Er moest een route worden uitgestippeld, werkgroepen worden gevormd en verder moesten nog een hoop zaken geregeld worden. Met financiële steun van gemeente Peel en Maas, provincie Limburg en andere sponsors kwamen we heel ver.” Er kwam een groep die de pr en marketing regelde, anderen verzamelden zich in een horeca-werkgroep en weer anderen werden verantwoordelijk voor de opbouw en aankleding van de feesttent op het Mariaplein. Daar vindt zaterdagavond 10 maart het halfvastenbal plaats als ‘opwarmertje’ met een optreden van rockband Fever of Life.

Vijf- tot tienduizend bezoekers

De carnavalsvereniging merkte al snel dat er meer bij kwam kijken dan gedacht. “De gemeente had ook nog weinig ervaring met het faciliteren van grote evenementen als een OLS of de Einzelgängeroptocht”, aldus oud-prins en bestuurslid Rob van Herten van de Eikkaters. “Bij de gemeente wist men niet direct wat er qua vergunningen en voorzieningen geregeld moest worden. Maar dat is uiteindelijk helemaal in orde gekomen.” Op zondag gaat het dorp tussen 13.00 en 17.00 uur ‘op slot’. “Dan kunnen auto’s er even niet in”, aldus Van Herten. “Maar bij calamiteiten moeten hulpdiensten natuurlijk wel toegang hebben, dus ook daar is van alles voor geregeld. Daarbij moet het verkeer goed georganiseerd worden, want bij goed weer worden er tussen de vijf- en tienduizend bezoekers uit de hele provincie verwacht in ons dorp van achthonderd inwoners. ”

In totaal steken ruim zeventig vrijwilligers op zondag 11 maart de handen uit de mouwen. “We hopen dat alles goed gaat, maar natuurlijk weten we achteraf pas wat een evenement van zulke grootte voor een klein dorp als Kessel-Eik betekent”, aldus Hesen. “Wat we wel al hebben gemerkt, is dat het dorp de optocht draagt. We hebben veel hulp gekregen van inwoners die mee willen helpen ‘Eik’ op de kaart te zetten.” Voorzitter van de carnavalsvereniging John Gubbels voegt eraan toe: “Kessel-Eik is vanwege het aantal inwoners ook het enige dorp in Peel en Maas dat deze optocht kan organiseren. Daarbij is de tocht voor het eerst weer in Noord-Limburg en de hele provincie kijkt zondag live mee. Ons doel? Het dorp netjes neerzetten, alles gewoon goed regelen en er een topfeest van maken.” Van Herten: “We gaan er 111 procent tegenaan.”

‘Alles gewoon goed regelen’

Het programma start op zaterdag 10 maart om 20.00 uur in de tent op het Mariaplein. Daar treedt Fever of Life op. De Einzelgängeroptocht begint zondag 11 maart om 13.00 uur. De route begint op de Maasstraat bij de Rijksweg, gaat in zuidelijke richting naar Karreweg-Zuid en vervolgens via de Lindelaan en Schoolstraat naar het Mariaplein. De optocht wordt live uitgezonden door L1.

Kijk voor meer informatie over de Einzelgängeroptocht op
www.cvdeeikkaters.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie