'Hopelijk hebben we dubbel feest'

16-5-2018 door: Redactie
Voor eindexamenleerlingen in Peel en Maas is maandag 14 mei het eerste tijdvak begonnen van de eindexamens. HALLO Peel en Maas is op zoek naar leerlingen die om verschillende redenen een extra spannende tijd tegemoet gaan. Zoals 5 havo-leerling Pleun Zegers (16) uit Panningen. Zij hoort op haar verjaardag of ze geslaagd is én gaat deze zomer voor tien maanden naar een gastgezin in de Verenigde Staten.
maskTop
'Hopelijk hebben we dubbel feest'
maskBottom

Geschiedenisfilmpjes kijken op YouTube, veel oefenexamens maken, samenvattingen van het afgelopen jaar doornemen en vooral heel veel schrijven; Pleun heeft de afgelopen weken veel tijd doorgebracht achter het bureau op haar kamer om zich voor te bereiden op de examens. “Het leren ging wel goed”, vertelt ze. “Ik stond ‘s ochtends op tijd op, leerde een paar uurtjes en ging dan even iets anders doen voordat ik weer verder ging. Constant leren werkt niet. Dan ben je ook veel te snel afgeleid.”

De examenperiode begon voor Pleun met geschiedenis en Engels. Verder maakt ze examens in biologie, aardrijkskunde, economie, Nederlands, wiskunde en Duits. “Ik wist niet zo goed wat ik na de middelbare school wilde gaan doen, dus koos ik voor een breed pakket, met van alles wat, in het profiel economie en maatschappij. Ik sta er over het algemeen goed voor, allemaal voldoendes, dus ik heb er wel vertrouwen in”, vertelt de Panningse leerling.

Als er één vak is waar Pleun zeker van zichzelf is, is het wel Engels. “Daar ben ik best goed in, als ik dat zo kan zeggen”, vertelt ze. “Ik heb Fast Lane Engels (FLE, of versterkt Engels, red.) gevolgd op school en vind het ook een hele leuke taal. Het ligt mij wel. Daarbij komt het straks van pas als ik naar Amerika ga.” De komende weken verwacht Pleun namelijk nóg een belangrijk telefoontje. “Ik heb me bij de organisatie Travel Active opgegeven om tien maanden naar een high school te gaan in de Verenigde Staten. Ik zag het een paar jaar geleden in een tijdschrift staan en dacht: dat wil ik doen. Maar ik moet nog een telefoontje krijgen waar ik dan naartoe mag en bij welk gastgezin ik dan verblijf.”

Spannend vindt ze het wel, zo’n lange tijd ver weg gaan wonen. “Ik heb me afgevraagd hoe ik dit heb kunnen kiezen. Maar het is iets dat ik al heel lang wil doen. Als ik het niet probeer, krijg ik er later spijt van. De cultuur lijkt me in Amerika leuk, de ‘school spirit’ die ze daar hebben en ook ben ik benieuwd of het op school ook zo is zoals in films en series. En als ik daar ben leer ik natuurlijk écht goed Engels spreken.”

Tot het zover is, moet Pleun nog even doorbikkelen om dat diploma te halen. “Op 13 juni ben ik jarig én krijg ik te horen of ik geslaagd ben. Een extra spannende dag dus. Ik ga ‘s ochtends eerst werken bij mijn bijbaantje in gemeenschapshuis Kerkeböske in Helden en ‘s middags komt het bezoek, want mijn verjaardag gaat gewoon door. Hopelijk hebben we dubbel feest die dag.” Ken jij of ben jij iemand die wil vertellen over de examenperiode? Meld diegene of jezelf dan aan via redactie@hallopeelenmaas.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie