Feestdagen

11-1-2018 door: Hoi
Kerstmis, Pasen, Pinksteren of Hemelvaartsdag. Waarschijnlijk kent iedereen deze feesten wel. Een groot percentage van Nederland is christelijk, zo’n 45 procent.

Nu moet je je afvragen of deze mensen daadwerkelijk naar de kerk gaan en bidden. Ik sta bijvoorbeeld bij de kerk ingeschreven, maar ik ga er bijna nooit naartoe. Ook al zijn er velen in Nederland ‘theoretisch gezien’ christelijk, het percentage ontkerkelijking neemt sinds 1899 ook steeds meer toe. De reden hiervoor is waarschijnlijk de ontwikkeling in technologie en wetenschap. We komen steeds meer informatie te weten en verspreiden deze informatie steeds sneller en beter. Ook al is niet iedereen christen en neemt ontkerkelijking toe, we vieren nog steeds deze feesten. Zelf doe ik dit ook, ook al weet ik niet of ik in God geloof of niet. Hoe komt het dan dat we ondanks dat we minder gaan geloven, toch nog actief deze feesten vieren? Bij mij, en ik denk ook bij velen anderen, is de reden hiervoor het samenkomen met familie. Ik vind Kerstmis en andere feesten juist gezellig omdat je samen bent met familie. Ook staat er altijd veel eten op tafel, worden er kerstfilms afgespeeld en draait er leuke muziek. Velen worden bovendien met kerst ook herenigd met familie die ze normaal gesproken nooit zien. Zo was mijn oom een paar jaar geleden met zijn gezin uit Australië hierheen gekomen voor Kerstmis, dit was toen nog gezelliger omdat zij erbij waren.

Ook betekent Kerstmis meestal een tijd van vrede. Dit was vroeger ook al zo; tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914, was er de zogenaamde Kerstvrede. Britse en Duitse soldaten vierden samen Kerstmis, terwijl ze daarvoor tegen elkaar vochten. Zo zie je dat Kerstmis toch een grotere impact op ons heeft dan we beseffen.

Lique

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie