Toch geen huisartsen in Beringse kerk

11-4-2018 door: Redactie
De kerk in Beringe wordt toch niet gedeeltelijk verbouwd om twee huisartsen te kunnen huisvesten. Dat was het plan van het Vincentius cluster, waar de kerk onder valt, en dorpscoöperatie Steingood, maar het clusterbestuur besloot de stekker uit het project te trekken. “Er waren onvoldoende gegevens beschikbaar voor ons om door te gaan.”
maskTop
Toch geen huisartsen in Beringse kerk
maskBottom

Dorpscoöperatie Steingood liet in augustus weten een gedeelte van de kerk te willen gaan huren en om te bouwen tot gezondheidscentrum waar twee huisartsen zich in konden vestigen met hun praktijk. Het priesterkoor zou dan omgebouwd worden tot een grote kapel waar de diensten konden blijven plaatsvinden. De pastorie zou een ontmoetingsruimte worden voor dorpsbewoners.

“We waren al 2,5 jaar bezig met onderhandelen over het gezondheidscentrum, maar in januari liet het clusterbestuur weten te stoppen met het plan”, laat Sjaan van Horen van Steingood weten. “Het duurde allemaal al erg lang en we waren al bang dat dit ging gebeuren, maar het nieuws sloeg toch in als een bom bij ons. Alle plannen waren klaar, maar blijkbaar was dat voor het clusterbestuur niet voldoende. Ze denken daar niet aan Beringe, maar aan geld.”

Te korte huurcontracten

Jos van Hal, lid van het cluster-bestuur, laat weten dat het cluster de beslissing om te stoppen met het plan lag aan het feit dat er nog veel onduidelijk was. “Er was geen businessplan en de dorpscoöperatie wilde met organisaties en bedrijven die zich in het gezondheidscentrum wilden vestigen, een huurcontract van twee jaar aangaan. Dat vinden wij te kort. Dan zit de Beringse parochie over twee jaar misschien met een verbouwde kerk die niet meer gebruikt wordt. Dat willen we de Beringse gemeenschap niet aandoen.”

Volgens het clusterbestuur zou de komst van de huisartsen ook betekenen dat er geen subsidie betaald zou worden door de gemeente, omdat zij geen overheidssteun aan commerciële instellingen wil verlenen. Van Hal: “Er moet voor een groot bedrag verbouwd gaan worden (200.000 euro, red.). Zonder subsidie lukt dat niet. We hadden onvoldoende gegevens en zeker-heden om het plan door te kunnen zetten zonder te veel risico te nemen.”

‘Toekomst kerk nu onzeker’

Van Horen denk dat het wél een verantwoord risico was geweest. “We hadden volgens mij wel alle plannen op orde en goed uitgewerkt en we hadden het geld. Er was ook een rekenplan waaruit bleek dat we uit de kosten zouden komen. We konden alles onderbouwen.” Wat Van Horen vooral jammer vindt, is het feit dat de toekomst van de kerk nu onzeker is. “Wat nou als er over tien jaar niemand meer naar de kerk gaat? Wat gebeurt er dan met de kerk? We wilden als dorpscoöperatie de toekomst van het pand veiligstellen en er iets in vestigen waar de Beringse bevolking profijt van zou hebben. Dat gaat nu niet door.”

Eén van de huisartsen haakte volgens Van Horen af toen het besluit van het cluster lang op zich liet wachten. De ander, Jolanda Verstraten, besloot een ander pand in Beringe te betrekken met haar praktijk. Die huisartsenpraktijk, gelegen aan de Peelstraat, gaat in oktober open, zo liet Verstraten op Twitter weten.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie