Geen stem­wijzer voor inwoners Peel en Maas

8-3-2018 door: Redactie
Er komt geen Peel en Maas-stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart. Eenmansfractie Ton Hanssen diende bij de laatste raadsvergadering op dinsdag 20 februari een motie in om te onderzoeken of een gemeentelijke stemwijzer nog mogelijk was. De gemeente gaf daarna aan dat dat het geval was, maar vier partijen lieten weten niet mee te willen werken.

De gemeente onderzocht na afloop van de raadsvergadering of de stemwijzer nog mogelijk was binnen de relatief korte periode en dat bleek het geval te zijn. Nadat alle partijen behalve AndersNu op 21 maart in principe voor hadden gestemd, met de opmerking dat het qua tijd mogelijk moest zijn. Het CDA. PvdA/GroenLinks en Lokaal Peel&Maas lieten later weten de tijd te kort te vinden om een kwalitatief goede stemwijzer te maken. VVD en Ton Hanssen wilden wel nog het stemhulpmiddel realiseren. Om de stemwijzer mogelijk te maken, moesten alle partijen hun standpunten inleveren over bepaalde zaken. Daarop zou een gespecialiseerd bedrijf stellingen formuleren die door burgers ingevuld moesten worden. Uit de antwoorden zou dan een partij vloeien die het beste bij de ingevulde antwoorden past. Vier jaar geleden was er wel een stemwijzer bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Ton Hanssen snapt niets van de beslissing van de andere partijen. “De stemwijzer kan een hulpmiddel zijn, vooral voor jongeren. En het kan de opkomst met enkele procenten verhogen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 hadden we in Peel en Maas een stemwijzer die door 1573 kiezers geraadpleegd is. Volgens mij willen de partijen, uitgezonderd de VVD, gewoon geen stemwijzer. Ze willen niet geconfronteerd worden met concrete stellingen waarop ze liever geen antwoord willen geven.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie