Pannings gemeenschapshuis kan gaan verbouwen

17-8-2017 door: Redactie
Stichting Gemeenschapshuis in Kepčl kan definitief aan de slag met het verbouwen van het pand aan de Kerkstraat in Panningen. De stichting kon onlangs bij gemeente Peel en Maas aantonen dat de begroting sluitend was, waardoor de 850.000 euro subsidie van de gemeente nu aangewend kan worden. Het gemeenschapshuis komt in de voormalige huishoudschool, waar tot voor kort het activiteitencentrum van Vorkmeer gevestigd was.
maskTop
Pannings gemeenschapshuis kan gaan verbouwen
maskBottom

De gemeenteraad stemde in december al in met het krediet voor het nieuwe gemeenschapshuis, maar dan moest er wel een sluitende begroting gepresenteerd worden. Dat is nu gebeurd, aldus Peter Janssen en Lambert Leenders, voorzitter en penningmeester van Stichting Gemeenschapshuis in Kepèl. “Na de bouwvak gaan we in gesprek met de aannemers en installateurs”, aldus Peter. “Die hebben vervolgens wat tijd nodig om alles voor te bereiden. We verwachten dat het daadwerkelijke verbouwen in oktober of november begint.”

De verbouwing vindt in twee fases plaats. De linkerkant, vanaf de Kerkstraat gezien, wordt als eerste aangepakt. Die kant is ook het meeste werk, vertellen Lambert en Peter. “De keuken moet verplaatst worden, de ontmoetingsruimte moet gecreëerd worden en verschillende muren moeten eruit. Ook komt er een doorgang naar de oude gymzaal die omgebouwd wordt tot zaal.” Fase 1 moet ongeveer een half jaar duren, waarna de rechterkant en tuin volgen in fase 2. “Dat zal rond mei gebeuren.” De volledige afronding zal medio juli zijn, laten beide heren weten. “Naar verwachting is dan de verbouwing klaar.”

Verenigingen moeten zich thuis voelen

Niet alleen professionele bedrijven gaan meehelpen aan de verbouwing, ook de verenigingen die gebruik gaan maken van de faciliteiten steken de handen uit de mouwen. “Dat past binnen onze visie die we voor ogen hebben wat betreft het beheer van het gemeenschapshuis”, vertelt Peter. “De verenigingen worden zo mede-eigenaar en beheren straks samen met het bestuur het gemeenschapshuis. Zo hebben wij samen de verantwoordelijkheid. Al veel vrijwilligers hebben zich aangemeld om mee te helpen met bijvoorbeeld verven en slopen. De computerclub gaat zich mede buigen over alle ICT-zaken en gaat zelf het onderhoud hiervan doen. Een elektricien heeft meegekeken toen we de offertes van de elektrische installaties binnenkregen.”

Eigen verantwoordelijkheid is een noodzaak, zeggen de twee bestuursleden. “Twee keer eerder werden verenigingen richting een soort van gemeenschapsvoorziening gepusht, bij De Ringoven en DOK6, en twee keer was de wil er minder. Nu is die er wel. De KBO en dagvoorziening hebben zelfs een leningschenking gedaan om bepaalde zaken in het gemeenschapshuis te kunnen realiseren.” Lambert: “Als verenigingen zich ergens niet thuis voelen, gaan ze hun draai er nooit vinden. Daar begint het mee. Wij denken dat men zich bij Gemeenschapshuis in Kepèl wel thuis gaat voelen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie