Gemeente ondanks tegenstem bij Risk Factory

7-6-2018 door: Redactie
Gemeente Peel en Maas stemde bij het overleg van Veiligheidsregio Limburg-Noord tegen de Risk Factory, maar doet toch mee met het nieuwe educatiecentrum. De gemeente wilde eigenlijk dat de Risk Factory door een commerciële partij opgepakt zou worden, omdat het volgens haar geen taak is van de Veiligheidsregio.

Risk Factory is een belevingscentrum over risico’s en gevaren op het gebied van gezondheid en veiligheid voor basisschoolleerlingen en senioren. Het nieuwe centrum wordt gevestigd in de oude brandweerkazerne aan de Nijmeegseweg in Venlo. De Veiligheidsregio verwacht begin 2019 de eerste basisschoolleerlingen te kunnen ontvangen. In Twente staat al een Risk Factory.

Bij de vergadering van de dertien gemeentes van Veiligheidsregio Limburg-Noord stemden negen gemeentes vóór het educatiecentrum. Gemeente Peel en Maas hoorde daar echter niet bij.

“Het college van B&W is van mening dat de exploitatie van de Risk Factory geen basistaak is van de Veiligheidsregio”, laat de gemeente weten. “Wij beschouwen het als een commercieel initiatief. Ondernemingen zoals verzekeringsmaatschappijen zouden dit bijvoorbeeld op kunnen pakken.” Peel en Maas doet wel mee, aangezien het om een gemeenschappelijk regeling van de Veiligheidsregio draait en een meerderheid wel instemde.

Het college van Peel en Maas, inmiddels vervangen na de verkiezingen, plaatst kanttekeningen bij de financiën op lange termijn. “Onze vraag richtte zich er vooral op of het aantal bezoekers vanuit onder andere het onderwijs voldoende zal zijn om de Risk Factory rendabel te krijgen.” De kosten op de korte termijn vallen onder het budget Brandveilig Leven dat al eerder door de gemeenteraad is goedgekeurd.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie