Peel en Maas sluit aan bij Statiegeldalliantie

8-3-2018 door: Redactie
Gemeente Peel en Maas heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Samen met de andere partijen in de alliantie wil de gemeente dat het statiegeldsysteem in 2018 ook blikjes en kleine plastic flesjes gaat omvatten. De landelijke regering beslist over het statiegeld en zou dus volgens gemeente Peel en Maas de regeling moeten uitbreiden.

“Liefst 40 procent van het zwerfvuil bestaat uit plastic flesjes en blikjes”, onderbouwt de gemeente haar deelname aan de alliantie. “Uit onderzoek blijkt dat statiegeld invoeren effectief is. Landen als Duitsland, Noorwegen en Denemarken kennen al een dergelijk systeem. Uitbreiding van statiegeld zorgt voor het beter recyclen van waardevolle materialen, minder zwerfafval en minder impact op de natuur, denk ook aan de plastic soep en dieren die vol met plastic zitten.”

De Statiegeldalliantie vraagt aan de Nederlandse en Vlaamse regeringen om het statiegeldsysteem in 2018 uit te breiden tot blikjes en alle grote én kleine PET-flessen. Inmiddels sloten meer dan tweehonderd Nederlandse en Vlaamse gemeentes zich aan. Weert was november de eerste gemeente die zich aansloot. Ook organisaties als de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), supermarktketen Ekoplaza en het natuurorganisatie IVN sloten zich aan. In totaal hebben meer dan vierhonderd lokale overheden, bedrijven en organisaties zich verenigd in de alliantie. Recycling Netwerk Benelux nam het initiatief voor de statiegeldalliantie. Op donderdag 15 maart debatteert de Tweede Kamer over het afvalbeleid.

Volgens de alliantie zijn plastic flesjes en blikjes op dit moment verantwoordelijk voor een groot gedeelte van al het zwerfafval. Jaarlijks worden in Nederland “Het ziet er vies uit én het veroorzaakt dierenleed”, aldus de Statiegeldalliantie op hun website. “Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven als stukjes blik en plastic in hun voedsel terecht komen. Veel zwerfafval dat niet wordt opgeruimd, belandt via wind en water in de zee waar het onderdeel wordt van de plastic soep, de drijvende vuilnisbelten in de oceanen. Daar brengt het op grote schaal schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren, die het in hun maag krijgen, erin verstrikt raken of er in stikken.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie