Gemeente wil woningen kopen voor statushouders

23-11-2016 door: Redactie
De gemeente Peel en Maas wil vier leegstaande woningen aankopen om statushouders in te huisvesten. Dit gebeurt echter pas wanneer de gemeenteraad in december instemt met het investeringsbedrag van 800.000. Dit maakten de gemeente en woningcorporatie Wonen Limburg woensdag 23 november bekend.

Zelf woningen aankopen is één van de middelen om de tijdelijke druk op de sociale huurmarkt te verlichten, aldus de gemeente. “Zo zijn er meer overige huurwoningen beschikbaar voor potentiële huurders en kan de wachttijd worden ingekort.”

Voordat de woningen worden aangekocht, toetst Wonen Limburg of ze geschikt zijn voor verhuur volgens het ontzorgingsarrangement. Dit houdt in dat een leegstaande woning aan statushouders wordt verhuurd en dat de woningcorporatie voor een kostendekkende vergoeding helpt bij de verhuur en het beheer. De woningen die de gemeente koopt, kunnen vanwege deze overeenkomst dan ook alleen aan statushouders worden verhuurd.

Voor de aan te kopen woningen geldt dat ze in de prijsklasse rond de 200.000 euro liggen. Ze moeten redelijk onderhouden zijn en bij voorkeur verspreid liggen over de diverse kernen. “Dit laatste levert een bijdrage aan de integratie van de statushouder”, legt de gemeente uit. Deze statushouders verblijven momenteel in een asielzoekerscentrum (AZC) en wachten af totdat ze met de rest van hun gezin herenigd kunnen worden.

De gemeente zegt afspraken te gaan maken met Vluchtelingenwerk en Vorkmeer over de begeleiding van de statushouders als ze eenmaal gesetteld zijn. In december buigt de gemeenteraad zich over het plan. Pas wanneer akkoord is gegaan met de investering van 800.000 euro, kan de gemeente de woningen kopen.

Eerder riep gemeente Peel en Maas huiseigenaren, die hun huis in de verkoop hadden staan, op hun woning tijdelijk te verhuren aan de gemeente om er statushouders te huisvesten. Volgens een woordvoerder zijn daar echter geen reacties op gekomen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie