Geplukt - Stance Bos

6-12-2017 door: Redactie
Stance Bos uit Baarlo (78) houdt er niet zo van om in de spotlights te staan. Dat weerhoudt haar er niet van om op de achtergrond bij veel verenigingen haar steentje bij te dragen. In het verleden was Stance, of Stan zoals ze meestal genoemd wordt, twaalf jaar wethouder in de voormalige gemeente Maasbree. Deze week wordt ze geplukt.
maskTop
Geplukt - Stance Bos
maskBottom

Omdat haar ouders niet uit Limburg kwamen, hoor je aan Stan niet dat ze in Blerick werd geboren, in 1939 overigens nog onderdeel van gemeente Maasbree, en sinds het begin van de jaren 70 in Baarlo woont. “Gevoelsmatig ben ik een Baarlonaar. Dat dorpsgevoel heb ik me snel eigen gemaakt. Zo hoort het ook, denk ik. Gewoon gezellig meedoen, dan ben je zo geïntegreerd.” Stan is getrouwd met Martin en heeft vier kinderen.

Stan vindt het fijn om zich nuttig te maken voor de samenleving en daarom belandde ze in de jaren 80 in de Maasbreese politiek. Eerst als gemeenteraadslid namens Demokratische Samenwerking en later was ze nog twaalf jaar wethouder. “Daar kijk ik met veel genoegen op terug. Volgens mij heb ik toen wel iets kunnen betekenen voor de inwoners van de gemeente. Daar deed ik het voor. De politiek is sindsdien wel veranderd. Er heerste in die tijd een grote mate van saamhorigheid en teamwork om het leven voor de burgers beter te maken. Dat gevoel lijkt nu minder.”

Wethouder in gemeente Maasbree

Naast het vrijwillige en politieke werk, was Stan jarenlang lerares. Eerst gaf ze aardrijkskunde, geschiedenis en Nederlands op de mavo in Meijel en daarna werd ze lerares Nederlands op het Bouwens in Panningen. “Schrijven en corrigeren doe ik nog graag. Ik heb wel eens de tekst van een overlijdensprentje moeten schrijven. Dat was lastig, maar ook een grote uitdaging. Daar houd ik van. Ik zeg niet snel nee tegen een uitdaging.” Dat blijkt ook wel uit het feit dat Stan vice-voorzitter is van bridgevereniging Brits Bridge in Maasbree. “Ik ben nu een jaar of tien lid van de vereniging en het bridgespel is heel erg leuk. Ieder spel is anders. Je moet je hoofd goed gebruiken. Juist dat laatste is net zo belangrijk als lichamelijk actief zijn.” Toen ze vijf jaar geleden werd gevraagd om toe te treden tot het bestuur, moest Stan even nadenken. “Ik vroeg me af of ik op mijn leeftijd nog iets kon toevoegen aan het bestuur. Maar het was een uitdaging en ik vind dat als je bij een vereniging zit, je ook iets terug moet doen. Zeker bij een vereniging waar de sociale contacten voor het oprapen liggen. Brits bridge is een gezellige club waar het bestuur veel doet voor de leden. Zo hebben we de dinsdagmiddag toegevoegd als een van de mogelijkheden voor onderlinge ontmoetingen.”

Beschermvrouwe bij mannenzanggroep

Een andere opmerkelijke rol van Stan is die bij het mannenzangkoor Baolders Hofzengers uit Baarlo. Daar is ze beschermvrouwe. “Ik ben bij alle concerten en ik doe de pr. Als beschermvrouwe word ik vooral ingezet op momenten dat iets niet lekker loopt. Als er onenigheid is bijvoorbeeld. Dan help ik met bemiddelen.” Stan voelt veel waardering van de mannelijke zangers. “Ze beschouwen me als één van hen en ik word echt gewaardeerd.”

Stan is dus veel actief als vrijwilliger. Het allerleukste vindt ze als ze haar eigen kennis kan overbrengen op anderen. Dat bracht ze actief in de praktijk toen ze, lang voordat de KBO’s en ouderenverenigingen dat deden, mensen hielp met het geven van computerles. “Zo rond de eeuwwisseling hoorde ik van veel mensen dat ze weinig wisten over computers. Toen heb ik samen met een vriendin hier bij mij thuis les gegeven aan ouderen. Lekker kleinschalig. Op een gegeven moment ging de techniek zo snel dat het niet meer te betalen was om zoveel computers hier neer te zetten.”

Wat Stan niet wil met al haar vrijwilligerswerk, is pronken. “Ik ben maar gewoon, niet bijzonder. Ik probeer mijn steentje bij te dragen aan de gemeenschap. De wijde wereld is niet fraai, dus ik probeer mijn eigen omgeving wat fijner te maken.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie