Geplukt - Josephine Rozenberg-de Jongh

8-2-2018 door: Redactie
De van oorsprong Budelse Josephine Rozenberg-de Jongh woont inmiddels bijna zestien jaar in Helden met haar man en vier kinderen. Ze is arts van beroep, maar schrijft nu levensverhalen. Daarnaast houdt ze zich bezig met spiritualiteit en intu´tief tekenen. Deze week wordt Josephine (49) geplukt.
maskTop
Geplukt - Josephine Rozenberg-de Jongh
maskBottom

Als kind tekende ze al veel en graag, maar toen ze ouder werd, deed ze er jaren niets mee. “Dat stukje creativiteit is terug in mijn leven”, vertelt Josephine. Een toevallige ontmoeting met een voorbijganger een aantal jaar geleden, bracht daar verandering in. De man, Wim Derks uit Panningen, vertelde dat hij boeken had geschreven en tekeningen maakte. “Die vond ik erg mooi en bijzonder. Ik kocht een kleurboek en wilde zelf ook gaan tekenen. Maar Wim zei dat ik geen kleurboek nodig had, maar zelf aan de slag kon gaan.”

Een half jaar lang tekende Josephine elke avond een paar uur lang, soms zelfs tot diep in de nacht. “Ik merkte dat er van alles tevoorschijn kwam als ik maar niet nadacht over wat ik tekende. Het ging op intuïtie. Twee jaar geleden zijn Wim en ik samen een clubje ‘intuïtief tekenen’ begonnen. Inmiddels heeft Wim zich teruggetrokken en kom ik elke maand met de groep bij elkaar. Op gevoel kan ik iets zeggen over andermans ­tekeningen en zo een idee krijgen van wat er in het onderbewustzijn speelt. Het heeft een spirituele kant en werkt soms helend, zeker als herinneringen van vroeger naar boven komen. Op die manier contact of een band met iemand krijgen, vind ik heel mooi.”

De kracht van tekenen op gevoel is volgens Josephine dat je de controle mag loslaten. “Het is een kwestie van gewoon het potlood over het papier laten zoeven en zien wat er tevoorschijn komt. Niet oordelen en alles is goed. Tekenen is niet alleen ontspanning voor jezelf, het is ook je perfectionisme loslaten en gewoon beginnen zonder plan.”

Tekenen op intuïtie

Ook op andere manieren is Josephine met een stukje spiritualiteit bezig. “Ik heb jaren yoga gedaan en krachtsport om in vorm te blijven. Ontspanning is voor mij wandelen of fietsen in de natuur. Dan maak ik ook graag foto’s, die ik dan ’s avonds op Facebook of Instagram zet met een inspirerende tekst.”

Josephine woont sinds 2003 in Helden. Ze is geboren in het Noord-Brabantse Budel als jongste dochter­ van Rotterdamse ouders met een oudere broer en zus. Josephine ging naar het gymnasium in Weert en studeerde daarna geneeskunde in Rotterdam. “Ik heb een aantal jaar als zaalarts gewerkt in diverse ziekenhuizen in de Randstad. Daarna heb ik zestien jaar op het consultatiebureau gewerkt. Na de geboorte van mijn jongste zoon ben ik er enkele jaren uit geweest, waarna ik weer aan de slag ben gegaan. Totdat een reorganisatie daar een einde aan maakte.”

Schrijfcursus in Zuid-Frankrijk

In de periode dat Josephine thuis zat, ontmoette ze Wim Derks. “Hij zei mij dat alles met een reden gebeurt en ik op signalen moest letten. Dan zou mij duidelijk worden wat ik kon gaan doen.” En dat gebeurde. Op de radio hoorde ze over een vrouw die levensverhalen opschreef van gepensioneerden. Dat leek Josephine wel wat. “Ik meldde me aan voor een schrijfcursus in Zuid-Frankrijk om het schrijven onder de knie te krijgen. Daar werd ik ontzettend blij van.” In november 2016 bracht Josephine haar eerste boek uit: Het dekentje van Diana. “Dat is het eerste levensverhaal dat ik heb geschreven, over een Surinaams meisje dat haar weg moest vinden in Nederland. Ik vond het zo inspirerend om te horen hoe zij haar kansen heeft gepakt in het leven, dat ik meer verhalen wilde maken en wijsheden van anderen wilde ontdekken.”

Wim Hof-methode

Momenteel werkt ze mee aan een boek over ervaringen van mensen met de Wim Hof-methode van ‘The iceman’ Wim Hof en schrijft ze over een vrouw die een eetstoornis heeft overwonnen. Als die boeken zijn afgerond, wil Josephine haar andere plan oppakken. “Ik geef al tekenworkshops, maar ik wil graag nog verder en een andere vorm van heling leren. Ik wil me laten bijscholen en dan graag verder in de hypnotherapie. Zo pak ik toch het artsenvak weer een beetje op. En eigenlijk zou ik nog wel een boek over mezelf willen schrijven.”

Disclaimer | Copyrightę 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie