Geplukt - Luc Heldens

21-3-2018 door: Redactie
Van maandag tot en met vrijdag houdt Luc Heldens (47) uit Baarlo zich bezig met voedingsbodems voor exotische paddenstoelen, maar in het weekend staat hij op de tennisbaan. Slaat hij niet zelf een balletje, dan moedigt hij zijn twee zoons wel aan. Deze week wordt de sportieve Baarlonaar geplukt.
maskTop
Geplukt - Luc Heldens
maskBottom

Samen met zijn vrouw Miranda en hun zoons Tijn (11) en Sam (8) stond Luc met carnaval op de latten in het Oostenrijkste Kirchberg in Tirol. “Al sinds de kinderen een jaar of drie zijn gaan ze elk jaar mee op wintersport”, vertelt Luc. “We vinden het leuk om sportief bezig te zijn. De jongste, Sam, wilde eigenlijk al meedoen toen hij 2 jaar was. We komen al jaren in hetzelfde kleine plaatsje. Gek eigenlijk, want in de zomervakantie gaan we nooit naar een plek waar we al geweest zijn. Het leuke is dat nu de jongens wat ouder zijn, ze op skivakantie zelf de weg kennen in het dorp en op de piste.”

‘Letterlijk opgegroeid tussen kassen’

Naast het skiën is Luc ook graag op het tennisveld te vinden. “Mijn ouders waren ook altijd al fanatieke sporters. Mam komt uit een echte volleybalfamilie en ze heeft majorette gedaan, pap heeft altijd gevoetbald en is op zijn 40e begonnen met tennis.” Als jongen van een jaar of 6 begon Luc bij de Baarlose voetbalclub. Op zijn 10e kwam daar tennis bij. “Tot mijn 18e heb ik op tennis gezeten. Vanwege mijn studie en omdat de meeste vrienden op voetbal zaten, ben ik daarmee gestopt. Toen op mijn 35e er ineens weer veel jeugd bij het seniorenvoetbalteam kwam, vond ik dat ik er niet meer tussen paste. Toen ben ik geswitcht: ik stopte met voetbal en ging weer tennissen.” Nu moedigt Luc zijn voetballende zoons aan, terwijl hij zelf in de competitie speelt met het herenteam van tennisvereniging Tonido in Baarlo. Daarnaast maakt hij sinds 2008 deel uit van de toernooi- en sponsorcommissie van de club. “Een balsport is leuk. Het vergt techniek en mentaliteit, want het is een geestelijk spelletje. Maar het is ook gezellig, zeker in teamverband. En natuurlijk hoort er bij tennis ook een derde helft waar we samen een biertje drinken en napraten over de wedstrijd.” Luc werd geboren in het Tegelse ziekenhuis. Samen met zijn ouders, oudere zus Marjon en jongere zus Ilse woonde hij buitenaf op de Schafelt in Baarlo. “Ik heb het altijd goed met mijn twee zussen kunnen vinden en nog steeds trouwens”, aldus Luc. “Pap was tuinder en mam werkte erbij in het bedrijf. Ik ben letterlijk opgegroeid tussen de kassen. We hadden augurken, komkommers en buiten stond sla. Vooral de ruimte en de vrijheid om ons heen was fijn. We fietsten altijd met twintig man naar basisschool ’t Kempke. En als we weer thuiskwamen, werd er gefietst en gecrost over de straat.”

Weer paddenstoelen voor avondeten

Na de mavo en de havo koos Luc voor de hogere technische school, of hts. “Daar ben ik chemische technologie gaan studeren. Scheikunde vond ik altijd een leuk vak en ik was altijd nieuwsgierig en onderzoekend. Ik wilde gaan uitvinden hoe spullen gemaakt worden en hoe processen verlopen.” Na zijn diensttijd ging Luc aan de slag in de metaal- en aluminiumindustrie en hield hij zich vooral bezig met chemische processen. Nu werkt hij als bedrijfsleider bij Fungo in Lottum, een bedrijf waar biologische groeibodems (substraten) worden geproduceerd en verkocht. “Die gaan naar klanten in onder andere Maleisië en zij kweken er vervolgens paddenstoelen op, zoals shiitake, eryngii en oesterzwammen. We zijn een klein bedrijf dat net is begonnen, maar dat maakt het leuk. We krijgen alle vrijheid om er een succes van te maken. Pap kwam vroeger vaak met sla thuis, nu doe ik dat met paddenstoelen. Het is lekker en zit vol voedingsstoffen. Al zeggen de kinderen soms: ‘Krijgen we nu alweer paddenstoelen?’ Hoewel ik altijd tegen mijn vader heb gezegd dat ik niet de tuinbouw in wilde gaan, ben ik toch in die richting terechtgekomen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie