Geplukt - Mariėtte Bijlmakers

11-4-2018 door: Redactie
Als moeder van vier kinderen en oma van zeven kleinkinderen is Mariėtte Bijlmakers (63) uit Maasbree gewend aan veel gezelligheid om zich heen. Ze werkte lange tijd in het basisonderwijs en muziek is de rode draad in haar leven. Hoewel ze opgroeide in Nederweert, is Maasbree al vele jaren haar thuis. Deze week wordt Mariėtte geplukt.
maskTop
Geplukt - Mariėtte Bijlmakers
maskBottom

Mariëtte groeide op in een groot gezin in Nederweert en kwam al vroeg in aanraking met muziek: “Het was bij ons gebruikelijk dat we vanaf ons zesde jaar blokfluitles volgden, bovendien kreeg ik vanaf die leeftijd ook al pianolessen.” Het was dus niet gek dat ze op een zeker moment met vijf gezinsleden in de harmonie speelden. Zelf speelde ze eerst hoorn en later bariton. “Omdat ik me echter meer ben gaan toeleggen op zingen en dirigeren, ben ik het helaas verleerd. Ik kan er niets meer van.”

Koor in toom houden

Begin jaren 70 ontmoette ze haar huidige partner Henk Bijlmakers (61) in het uitgaansleven van Nederweert. Ze trouwden en gingen samenwonen in Blerick, waar Mariëtte als kleuterjuf aan het werk ging. Naast haar baan volgde ze in Den Bosch de opleiding tot vakleerkracht muziek. “Op onze school werd niets van muziek aangeboden. Ik wilde hier graag verandering in brengen en richtte zelf een muziekklasje op. We waren bezig met ritme, beweging, zingen: echt algemene muzikale vorming. Toen ik voor mijn opleiding het praktijkexamen moest afleggen, kwamen ze helemaal vanuit Den Bosch hierheen om mij te beoordelen.”

Mariëtte en Henk kochten eind jaren 70 een huis in Maasbree en een paar jaar later werden ze gevraagd om het kinderkoor van Maasbree te gaan leiden. Mariëtte dirigeerde, Henk begeleidde op de piano en samen hielden ze het koor in toom. Dit koor, De Breetse Krekeltjes, is nog steeds een begrip in Maasbree. “In onze hoogtijdagen hadden we zo’n zeventig kinderen onder onze hoede. Er was zelfs eens een open repetitie waar zoveel kinderen op afkwamen, dat we het een halt toe moesten roepen.” Ze herinnert zich mooie momenten, zoals een uitwisseling met een Pools kinderkoor waarbij ze met de hele groep in bussen naar Polen afreisden. Alle kinderen werden ondergebracht bij Poolse gezinnen. “Ik weet nog dat we er in de kerk zongen. Het was alsof we terug in de tijd waren gegaan: alles was daar nog precies zoals het vijftig jaar geleden in Nederland was.” Mariëtte moest noodgedwongen stoppen met het kinderkoor vanwege stembandproblemen, maar sinds vijftien jaar dirigeert ze weer een aantal koren, waaronder de damesgroep Breetse Bluf.

Stenen huis amper gemist

Ook de twee zoons van Mariëtte en Henk werden opgevoed met muziek. Zoon Ward werd in 1982 geboren en twee jaar later volgde Boy. “Als baby nam ik Ward altijd mee naar koorrepetities en toen ik later dwarsfluitles volgde, ging Boy met me mee”, vertelt Mariëtte. “Hij viel vaak aan mijn voeten in slaap.” Nadat dochters Anne (32) en Desiree (30) volgden, bleef Mariëtte zo’n tien jaar thuis voor de kinderen. “Ik wilde graag een parttime baan, maar dat was in die tijd helaas niet zo vanzelfsprekend.”

Mariette is in haar vrije tijd ook nog graag creatief bezig. “Ik ben dol op schilderen en het opknappen van spullen en ik bezoek dan ook graag kringloopwinkels.” Een oud schilderij wordt opnieuw beschilderd en een vaas krijgt een gemozaïekt jasje. “Het is toch fijn als die spullen een tweede leven krijgen?”

Momenteel wordt er flink gebouwd aan de nieuwe levensloopbestendige woning van het Maasbreese stel en al die tijd hebben ze in het kleine maar knusse tuinhuisje op het bouwterrein gewoond. “Zelfs met -10 graden hebben wij het warm gehad.” Ze hebben de luxe van een stenen huis amper gemist. Ook de kleinkinderen komen maar wat graag in het kleine tijdelijke onderkomen. “Ze vinden het helemaal geweldig om in een hoop gele zand te spelen en zelfs met een zeem en een spons vermaken ze zich kostelijk. Er hoeft niet altijd veel speelgoed te zijn, zo blijkt maar weer. Maar als het huis af is over een tijdje, kunnen we eindelijk weer met het hele gezin aan tafel zitten, dat is wel iets waar ik echt naar uitkijk!”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie