Geplukt - Ruud Lucker

26-4-2018 door: Redactie
Bij de familie Lucker gaat het thuis in Egchel vaak over muziek en judo. Dat zijn de twee zaken die het gezin het meest bezighouden in de week. De muziek zit er al vanaf jongs af aan in bij Ruud en het judo is dankzij zijn dochters sinds enkele jaren een grote hobby van de geboren Tegelnaar. Deze week wordt hij geplukt.
maskTop
Geplukt - Ruud Lucker
maskBottom

Voor Ruud is Egchel alweer zo’n tien jaar zijn thuis, maar hij werd geboren in Tegelen en vanaf zijn vierde woonde hij in Panningen. Samen met vrouw Wendy en dochters Luna van 15 jaar en Dali van 14 jaar woont de familie Lucker in Egchel. Judo is misschien wel het belangrijkste onderwerp bij het gezin. Dankzij zijn judoënde dochters besloot Ruud ook de sport te gaan beoefenen. “Ik doe het alweer een paar jaar. Inmiddels heb ik de oranje band. Luna en Dali zijn al veel verder. Die ga ik nooit meer inhalen.” Wendy zit daarnaast nog in het bestuur van JC Helden. “Vrijwel iedere avond van de week moet er wel iemand naar de judoclub en ook in de weekenden zijn we vooral judo aan het kijken.”

Naast dat Ruud bij vrijwel alle wedstrijden van zijn dochters is, is hij ook lid van de officieuze supportersvereniging van JC Helden: De Harde Bank. “Vernoemd naar die harde banken waar je als toeschouwer op moet zitten bij judowedstrijden”, vertelt Ruud. “We hebben samen een WhatsApp-groep waarin we elkaar op de hoogte houden van de prestaties van alle leden. Dat tekent de sfeer binnen de club. Er is echt een familiaire band, het teamgevoel is groot.”

De avonden is Ruud dus veel met judo bezig, maar overdag draait het leven vooral om muziek. Hij heeft als zzp’er verschillende projecten waar hij mee bezig is. Soms is hij bezig voor zanger Ton Engels, dan weer met de techniek en belichting van theaters, filmpjes monteren of net wat gevraagd wordt. “Ik vind eigenlijk alles leuk. Dat is misschien wel mijn probleem. Ik geef ook nog op projectbasis muziekles op scholen aan kinderen, maar soms ook aan leraren. Voor muziekles op scholen is de laatste jaren veel aandacht. Dat is fijn, maar het hoeft niet overdreven te worden. Muziek maken is geweldig, maar zaken als sporten en rekenen zijn net zo belangrijk. Het moet wel genuanceerd worden.”

Toch is Ruud zelf wel heel veel bezig met muziek. Dat begon al toen hij op zijn negende lid werd van de slagwerkgroep van Koninklijke Harmonie Concordia Panningen. “Daar ben ik een paar jaar lid van geweest en daarna heb ik nog diploma’s gehaald voor concert slagwerk. Rond mijn 18e ging ik bij het Ierse folkbandje Paddy’s Heavy Circus. Daarmee heb ik op zowat alle festivals gestaan, echt superleuk. Na een jaar of 10 had ik alle festivals en feesttenten wel gezien en was het voor mij tijd voor iets nieuws.”

Na een opleiding detailhandel studeerde Ruud vier jaar aan het conservatorium in Maastricht. Daar leerde hij ook gitaar spelen en zingen. Tussendoor stond Ruud ook aan de basis van de Braziliaanse percussiegroep De Rampetampers (later Ram) uit Panningen die zo’n twintig jaar bestond. “Die groep ontstond uit het jongerencentrum Metro waar ik bestuurslid en voorzitter ben geweest. Met De Rampetampers hebben we nog in Paradiso gestaan. Het was een of andere benefietavond waar onder meer travestieten rondrenden. Het was maar een paar minuten, maar wel een hele ervaring”, lacht Ruud.

Hij speelt nu in de band Zjwartbroeëd met muzikanten uit Peel en Maas en Horst. “Daarmee spelen we vooral Venlose en Keulse vastelaovesmuziek. Rond de carnavalstijd spelen we eigenlijk elk weekend en met de ‘vastelaovend’ zelf iedere dag. De woensdag erna gaan we met het gezin ook altijd een paar dagen op vakantie. Even tijd voor elkaar”, vertelt Ruud. “Lucratief is Zjwartbroeëd misschien niet zo, maar het is wel heel erg tof om met deze club muziek te mogen maken. Op carnavalsdinsdag in Panningen zong Dali nog een liedje mee met ons. Zo’n momenten zijn onbeschrijfelijk. Dan is muziek maken heel erg mooi.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie