Geplukt - Hay Janssen

24-5-2018 door: Redactie
Hay Janssen (71) heet eigenlijk Harry, maar eigenlijk gebruikt iedereen de Limburgse variant om hem aan te spreken. De sportieve geboren en getogen Maasbreenaar is enorm trots op zijn familie, is een echte doorzetter en op het sportveld is hij het beste te omschrijven als sportief, maar gedreven. Deze week wordt Hay Janssen geplukt.
maskTop
Geplukt - Hay Janssen
maskBottom

Hay woont al zijn hele leven in Maasbree en voetbalde voor de plaatselijke trots MVC’19, vier jaar voor VV Koningslust en verschillende Maasbreese zaalvoetbalteams. Niet een kampioenschap of promotie was bij die teams zijn grootste prestatie, maar eigenlijk iets wat hij juist nooit kreeg. Ruim 46 jaar was Hay actief bij de senioren en in al die tijd kreeg hij nooit een gele of rode kaart en zelfs geen waarschuwing. “Daar ben ik wel trots op”, vertelt Hay. “Ik heb altijd de wil om te winnen gehad, maar niet ten koste van alles. Je moet altijd oog voor de bal houden.”

51 jaar lid van KNVB

Hij kreeg voor zijn sportieve prestatie al in 2002 een Oranje Kaart en een spiegel van de KNVB. Die werd hem uitgereikt door Arjan van der Laan van ADO Den Haag. Op dat moment de sportiefste speler in het professionele voetbal in Nederland. “Daar ben ik nog het meest trots op, dat hij mij die onderscheiding gaf. Een hele eer.” Later, in 2011, werd Hay ook nog benoemd tot Lid van Verdiensten van de KNVB vanwege zijn 51-jarig lidmaatschap van de bond. “Toen was ik al geen lid meer overigens. Heel mooi dat ze mij als oud-lid zelfs een onderscheiding gaven.”

Na het voetballen bij tennisclub

Nog altijd is Hay niet gestopt met voetballen, al is het al een hele tijd op recreatieve basis. “In het verleden heb ik altijd wedstrijden gespeeld met zaalvoetballen, maar sinds 1990 speel ik recreatief. Eerst bij FC Niëns en inmiddels bij FC Maasdal. We spelen één keer in de week een onderling partijtje.” Dat was niet genoeg voor de sportieve Hay en hij meldde zich, na gestopt te zijn met voetballen, bij tennisclub LTC Maasbree. “Ik heb een paar jaar wedstrijden gespeeld en in het reizende circuit gezeten, maar ook tennissen doe ik recreatief inmiddels.”

Eigenlijk alles bij Hay speelt zich af in Maasbree. Hij werd dan ook geboren op de Sevenumsedijk en woonde daar ook tot 2004. Eerst bij zijn ouders en later in een eigen huis. “In die tijd waren de buurtverenigingen nog heel groot. Ik ben zelf jarenlang penningmeester en secretaris en later nog voorzitter geweest van buurtvereniging Schoorveld. Dat kwam omdat ik bij Xerox in Venray werkte als reporting en financieel analist. Dan is de rol van penningmeester op je lijf geschreven.” Hay werkte tot zijn pensioen bij Xerox.

Hij heeft nog meer goede herinneringen aan de buurtvereniging. “Ik weet nog dat er ieder jaar een voetbaltoernooi werd georganiseerd voor alle buurten in Maasbree”, vertelt Hay. “Dat hebben we verschillende keren gewonnen, met de mannen én met de vrouwen. Ook hielden we nog een keer een reünie. Daar kwamen zo’n driehonderd mensen op af, zelfs iemand uit Australië. Helaas bleef de aanwas uit en is de buurt opgegaan in buurtvereniging Tongerlo. Dat is zeker jammer, maar het was onvermijdelijk.”

Rondrit van 13.000 kilometer

Zelf gingen Hay en zijn vrouw Els, bijna 48 jaar getrouwd, meer in het dorp wonen. Uiteraard op steenworp afstand van de tennis- en voetbalclub. Hun drie kinderen, Alex, Claudia en Dominique waren al het huis uit. “Inmiddels hebben we vijf kleinkinderen. Die zijn hier vaak geweest. Ze zijn wat ouder nu, maar ze komen nog steeds graag langs. Ze zijn ook allemaal sportief. Dat hebben ze niet van een vreemde”, lacht opa Hay. “Zij hebben ook die wil om te winnen, dat doorzettingsvermogen. Dat vind ik mooi om te zien.”

Wat Hay en Els ook erg leuk vinden om te doen, is het avontuur opzoeken. Zo gingen ze al in 1998 naar Australië om daar rond te reizen. “Daar hebben we zeven weken rondgetrokken en we zijn nog naar het tennistoernooi de Australian Open geweest. Bij die rondrit hebben we in totaal 13.000 kilometer afgelegd.” Ook gingen de twee in latere jaren nog naar landen als Zuid-Afrika en Amerika. Maar ook dichter bij huis vinden ze mooi. “We gaan vaak fietsen en wandelen hier in de buurt of in Zuid-Limburg of iets dergelijks”, vertelt Hay. “Als we maar lekker bezig zijn.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie