Geplukt - Corrie Bos

9-5-2018 door: Redactie
“Ik ben een echte Grashoekse”. Dat zinnetje komt steeds weer terug bij Corrie Bos (64). Haar hele leven lang woont ze al in het kleine dorpje. Samen met haar man Jol kreeg ze in het dorp twee dochters en was ze jarenlang verbonden aan de voetbalclub en inmiddels de KBO. Deze week wordt Corrie geplukt.
maskTop
Geplukt - Corrie Bos
maskBottom

De dochters van Corrie, Miranda en Melanie, wonen niet meer in Grashoek. Zij weken uit naar Leveroy en Heythuysen. Daar wonen dus ook de kleinkinderen. Vier in totaal. “Die zijn vroeger heel vaak hier geweest”, vertelt Corrie. “Jol en ik hebben vaak opgepast. Dat wordt wel minder, want ze worden toch ouder hè. Van de ene kant is dat jammer, maar je weet dat dat gebeurt. Het is helemaal niet erg. Ze krijgen hun eigen leven.”

Met ‘hier’ doelt Corrie op het huis van haar en Jol in het ‘centrum’ van Grashoek. Dat was voorheen wel anders. Nadat de twee in 1974 trouwden, begonnen ze een kleine varkensstal op de Keurven in het buitengebied van Grashoek. “Die onderneming groeide uit tot een stal met 2.000 varkens. Jol werkte toen nog bij Heineken en ik verzorgde de varkens en de kinderen”, vertelt Corrie. Door gezondheidsproblemen bij Jol stopten de twee met de varkensstal en verhuisden ze naar het dorpscentrum. Daarna werkte Corrie nog als schoonmaakster bij Alfahulp en sinds 1999 bij aardbeienkweker Van der Werf in Helenaveen. “Daar moest ik onder meer de aardbeien snijden voor op de vlaaien van de bakkers. Sinds november van het afgelopen jaar ben ik met pensioen.”

Het was wel heel erg wennen voor Corrie toen ze in 1987 met Jol naar het dorp verhuisde. Van buitenaf naar het centrum. Het was echter niet de drukte die Corrie tegenviel, maar juist de rust. “Bij de varkensstal hadden we veel aanloop, de hele dag door. Van de veearts tot de buren, iedere dag gebeurde er wel iets. In het dorp is dat toch wel een stuk minder. Maar tegenwoordig vind ik dat helemaal niet erg. Ik ben graag thuis. Ik vind bezoek krijgen heel erg leuk, maar zelf op bezoek gaan, doe ik niet zo vaak. Ik kan me hier thuis ook goed vermaken.”

Een kluizenaar is Corrie echter totaal niet. Ze was voorheen met carnaval bij alle activiteiten in Grashoek, was jarenlang secretaris van voetbalvereniging SV Grashoek en vervult momenteel diezelfde functie bij de KBO-afdeling in Grashoek. “Dat doe ik voor de gemeenschap. Ik ben een echte Grashoekse en ik wil iets betekenen voor de mensen hier. Stel je voor dat iedereen tegen vrijwilligerswerk zou zeggen: ‘dat doe ik niet’. Wat dan? Dan gebeurt er niks meer in het dorp.”

Zeker bij de voetbalclub kennen ze de naam van Corrie nog wel. Vanaf 1981 was ze secretaris en leidster van het damesvoetbal. Ook man Jol en dochters Mirande en Melanie waren lid van de vereniging. “Alles draaide om voetbal”, vertelt ze. “Iedere zondag waren we op de club te vinden. Alleen als er een doopsel of iets dergelijks was van een familielid, sloegen we een wedstrijd over. Voor de rest waren we er altijd.”

De voorzitter van de voetbalclub toen werd later voorzitter bij de KBO Grashoek. Toen er een nieuwe secretaris nodig was, kwamen ze bij de ouderenbond snel bij Corrie uit. “Ik was wel lid, maar ik ging eigenlijk nooit naar de bijeenkomsten. Ik was ook nog wel jong toen ze me vroegen, dus mensen vroegen zich af waarom ik ja had gezegd. Maar ja, als ik iets kan betekenen voor de ouderen in Grashoek, doe ik het graag.”

Zo kwam Corrie eerder ook al terecht bij de kerk in Grashoek. Daar bereidde ze avondwakes van overleden dorpsgenoten voor. “Dan ging ik bij mensen op bezoek om te praten over hun wensen en het boekje dat bij de avondwake ligt, samen te stellen. Ook las ik dan een stukje voor tijdens de dienst. Geen idee waarom ik daar ooit mee begonnen ben. Maar ik weet wel dat er weinig dingen zijn waar je zoveel voldoening uithaalt als mensen helpen bij hun laatste afscheid. Dan voel je je heel erg nuttig. Als echte Grashoekse help ik graag mijn dorpsgenoten.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie