Geplukt - Koen Verstappen

5-7-2018 door: Redactie
Koen Verstappen (66) mag dan al twee jaar met pensioen zijn, hij verveelt zich nooit. De Meijelnaar is altijd bezig met zijn buutten, bespeelt de schuiftrombone, is vrijwilliger bij diverse verenigingen en dan heeft hij ook nog vijf kleinkinderen rondlopen. Koen heeft het naar eigen zeggen nog nooit zo druk gehad als toen hij met pensioen ging. Deze week wordt hij geplukt.
maskTop
Geplukt - Koen Verstappen
maskBottom

Koen werd niet geboren in Meijel (in Neerkant), maar behoort inmiddels wel tot de inboedel. Niet alleen omdat hij al sinds 1980 in het dorp woont, maar ook vooral omdat hij 43 jaar lang leraar was op de basisschool. Eerst op de Sint Jozefschool en na de fusie op basisschool Den Doelhof. “Vanwege die baan ken ik heel veel mensen in Meijel. Het was op een gegeven moment zo, dat mensen die ik in de klas had gehad hun eigen kinderen naar school kwamen brengen. Dat vond ik altijd mooi. Ik heb een prima tijd gehad op de basisschool.”

Op school stond Koen bekend als de grapjesmeester. Hij lost zaken graag op een ludieke manier op. “Dat werkt vaak beter dan kwaad worden.” Die aanpak komt niet uit de lucht vallen. Koen houdt zich namelijk al sinds 1978 bezig met buuttereednen (of tonpraten op z’n Brabants). “De eerste vier of vijf jaar deed ik dat in Neerkant bij de plaatselijke bonte avond. Toen stond ik daar met knikkende knieën en een spiekbriefje om alles te onthouden. Ik ben opgegroeid in een tijd dat het niet normaal was om zo uitbundig te zijn. Dat was ­spannend.” Het buuttereednen beviel Koen zo goed dat hij doorzette. “Op een gegeven moment merk je dat je beter wordt. Het schrijven van grappen en het presenteren wordt makkelijker.” In 1991 besloot Koen mee te doen aan de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen (GLB). “Het eerste jaar haalde ik meteen de finale. Daarna heb ik iedere keer dat ik het probeerde in Limburg de finale gehaald.” Komend jaar wil hij weer een poging wagen. Bij het Brabants Kampioenschap Tonpraten werd Koen in 1995 tweede en in 1998 en 1999 derde. “De kracht van humor wordt vaak onderschat. Jij als buuttereedner kunt er een kwartier lang voor zorgen dat mensen hun zorgen vergeten. Dáár krijg ik energie van.”

Liever muziek dan voetballen

Naast de humor is muziek ook een grote hobby van Koen. Op zijn tiende levensjaar begon hij met blaasmuziek bij de fanfare van Neerkant. “Mijn ouders hadden liever dat ik muziek ging maken, dan dat ik ging voetballen”, legt hij uit. De passie voor blaasmuziek is altijd gebleven en inmiddels is Koen alweer tientallen jaren lid van blaaskapel Die Zwei Dörfer. Daar speelt hij de tenorhorn en schuiftrombone. Ook deed Koen mee aan Böhmische Klänge, waarbij muzikanten uit de regio samengepakt worden voor een aantal concerten. “Dat was echt geweldig. Het was een eer om daarvoor uitgenodigd te worden.”

In de periode voor kerst heeft Koen ieder jaar ook nog een ander muziekproject. Met Alzelééve treedt hij dan op met een muzikaal programma rond het kerstverhaal. “Ik ben er bijgekomen omdat mijn dochters Lidy en Marjolein in het groepje zongen. Ik begon met de tuba, maar dat overstemde de zang, dus nu speel ik gitaar. Mijn dochters zijn uiteindelijk gestopt, maar ik ben er nog steeds bij.”

Lange lijst vrijwilligerswerk

Zijn twee en dochters en vijf kleinkinderen zorgen ook voor tijdverdrijf van Koen en vrouw Ria. “We gaan regelmatig oppassen. Heerlijk om met die kleintjes bezig te zijn.” Voor de rest besteedt Koen zijn tijd ook nog aan een lange lijst vrijwilligerswerk. Zo zit hij in de redactie van de carnavalskrant van Meijel, was hij als schrijver en verteller betrokken bij diverse toneelvoorstellingen, organiseert hij de Goede Doelenweek in Meijel, is hij sinds 1,5 jaar voorzitter van Dorpsvervoer Meijel en doet hij vrijwilligerswerk bij de Fietsvierdaagse die door het dorp komt. En dan vindt Koen ook nog tijd om twee keer in de week te tennissen en regelmatig te gaan wandelen en fietsen. Zelf heeft hij er maar één ding op te zeggen: “As ge niks te doeë hèt, kóm ik òw héllepe!”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie