Geplukt - Cep Smeets

3-5-2018 door: Redactie
De 65-jarige geboren Heldenaar Cep Smeets woont al zijn hele leven aan de Baarloseweg in Helden. Hij trad als boer in de voetsporen van zijn vader, is dol op stamboomonderzoek en de natuur, maakt zijn eigen vruchtenlikeur, beugelt graag en is betrokken bij tal van verenigingen. Deze week wordt Cep geplukt.
maskTop
Geplukt - Cep Smeets
maskBottom

Voor het eerst sinds dertig jaar heeft Cep dit seizoen geen asperges uit eigen tuin. Niet omdat ze niet wilden groeien, maar omdat hij het werk als boer vorig jaar heeft neergelegd. “In 1978 ben ik voor mijzelf begonnen als boer, nadat ik zes jaar een maatschap had met mijn vader”, vertelt Cep. “Mijn vader heeft altijd een gemengd bedrijf gehad met koeien, varkens, kippen en landbouwgrond. Dat wilde ik zelf ook en heb ik uiteindelijk ook gehad, nadat ik de lagere en middelbare landbouwschool heb gevolgd.”

Cep werd in 1952 geboren aan de Baarloseweg in Helden, in het huis tegenover zijn huidige woning, en heeft nog een jongere zus. “Mijn moeder is ook in deze straat geboren. Mijn vader is van Melick-Herkenbosch, maar heeft altijd in Egchel gewoond.” Uit nieuwsgierigheid naar hoe het vroeger was, begon Cep in 1985 met het uitzoeken van de familiestamboom. “Die interesse werd zo breed, dat ik samen met Loek Hilhorst de familiestambomen uitzocht van de hele straat. Daarvan maakten we het boekje Onder en Eindt, dat in 1987 werd uitgebracht vanwege het 25-jarig jubileum van buurtvereniging Baarloseweg Helden.”

Cep woont nu samen met zijn vrouw Leny (69), een van oorsprong Weertse die hij veertien jaar geleden via internet heeft leren kennen. Leny heeft een dochter en twee kleinkinderen. Cep heeft uit een eerder huwelijk drie dochters en zes kleinkinderen. Twee dochters wonen bij hem om de hoek en in zijn ouderlijk huis. “Ik woon al mijn hele leven in deze straat. Het afgelopen jaar hebben we geprobeerd ons huis te verkopen. Toen dat niet lukte, besloten we het te verbouwen. Een architect maakt nu een ontwerp om dit huis levensloopbestendig te maken, zodat we er kunnen blijven wonen als we ouder worden.”

Na een aantal jaar afbouwen is Cep sinds vorig jaar helemaal ‘uitgeboerd’ en verbouwt hij enkel nog hobbymatig groenten en fruit. “Een beetje rabarber, wat bloemkool en nog heel veel fruit”, aldus de Heldenaar. “Besvruchten, blauwe bessen, frambozen, zwarte bessen, bramen, cranberry’s en kersen. Een deel eten we zelf, we verkopen wat aan de weg en van de rest maak ik likeur. Heel makkelijk te maken en erg lekker. Na afloop van een vergadering wil er nog weleens een flesje vruchtenlikeur op tafel komen.”

En vergaderingen heeft Cep veel. Gemiddeld sluit hij vier avonden in de week aan om te overleggen met mede-vrijwilligers van de diverse verenigingen waar hij bij betrokken is. Naast bestuurslid van dorpsraad het Dörper Overleg Helden is Cep bestuurslid van lokale jagersvereniging Wildbeheereenheid Helden, de Gezamenlijke Dörper Jagers, Loeren bij de Boeren, de Plattelandscoöperatie, Natuurlijk Limburg en de werkgroep Onderse Schans. Daarnaast is hij voorzitter van buurtvereniging Baarloseweg en lid van de hakhoutbrigade Peel en Maas, Groenplatform en Heemkundevereniging Helden. Vrijwel allemaal verenigingen die iets met de natuur te maken hebben. “Het contact met de natuur vind ik heerlijk”, aldus Cep. “Daarom ben ik ook boer geworden. Ik doe graag iets goeds voor de natuur. Zo zet ik mij samen met anderen in voor een beter leefgebied voor de patrijs en hebben we met de wildbeheereenheid een kikkerpoel gerealiseerd in Helden. Ik kan zo van de natuur genieten. Leny ook. We zitten thuis graag aan de keukentafel naar vogels te kijken.”

Als Cep niet bezig is met de natuur beschermen, staat hij op de beugelbaan van beugelclub HBC Helden. “Ik speel één keer in de week een wedstrijd met het vierde team. Trainen doe ik niet meer. Ik heb er te weinig tijd voor en lichamelijk gaat het allemaal niet zo makkelijk meer.” Vroeger speelde Cep nog in de hoofdklasse en werd hij samen met zijn team twee keer Nederlands kampioen in de jaren 90. “Technisch gezien weet ik nog wel hoe het spel werkt, maar eenmaal op de baan is de uitvoering niet altijd meer zoals ik het in mijn hoofd had”, vertelt hij grinnikend. “Beugelen blijft een geweldig spel. Het is een kunst om elkaar steeds te slim af te zijn.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie