Geplukt - Frans Janssen

20-12-2017 door: Redactie
In Panningen en Helden is Frans Janssen (77) een bekende verschijning. Samen met zijn hondje wandelt hij behoorlijk wat af. Maar niet alleen in Peel en Maas liep de Heldenaar rond. In zijn jonge jaren werd Frans uitgezonden naar Nieuw-Guinea en ook in de jaren daarna hield hij wel van het avontuur. Deze week wordt hij geplukt.
maskTop
Geplukt - Frans Janssen
maskBottom

Frans woont al zijn hele leven in ’Dörp’. Hij werd geboren in het huis naast Palladio (toen nog ‘Kubke’), maar is inmiddels helemaal thuis op de Stogger in Helden. “Dat was wel een hele verandering”, vertelt Frans. “Vroeger kon ik zonder jas aan naar de kroeg gaan. Dan hoefde ik maar naar de buren te lopen. Nu moet ik een stukje verder.”

Samen met zijn hondje Tjekkie draait Frans zijn hand echter niet om voor een stukje wandelen. “Ik loop wel drie keer per dag een flinke ronde. Een beetje langs Panningen of Helden af en dan teruglopen door het centrum”, vertelt Frans. “Hier in de buurt ken je tenminste iedereen. Als ik over de Van Hövellstraat loop, hoor ik alleen maar ‘hoi, hoi, hoi’. Dan kom je die nog eens tegen en dan ‘klasjeneer’ ik daar nog eens wat. Zo struin ik overal wel wat rond en praat ik met iedereen.” Frans’ vrouw Jet overleed in 1986 na een lang ziekbed. Hij woont sindsdien naast zijn zoon en ook dochter Miranda woont nog steeds in Helden. Frans heeft vier kleinkinderen.

Panningen en Helden zijn nou niet bepaald de gekste plekken waar Frans een rondje heeft gemaakt. Op zijn negentiende, in 1959, werd de toen nog wereldvreemde Heldenaar uitgezonden naar Nieuw-Guinea. Als marinier kwam Frans daar aan na een lange tocht. “We vlogen eerst zestien uur naar Alaska, toen veertien uur naar Tokio en vervolgens nog eens tien uur naar Biak in Nieuw-Guinea. Dat was wat toen. Wat een belevenis. De meeste mensen in Helden hadden nog nooit in het vliegtuig gezeten of de zee gezien. Ik maakte dat allemaal mee in mijn diensttijd.”

Frans maakte eigenlijk geen ongeregeldheden mee in het Aziatische land en kijkt terug op een mooie tijd. “We voeren daar op ons schip door de zee en over de rivieren. Soms gingen we ook het binnenland in. Het was op momenten wel spannend, zeker bij het wachtlopen in de jungle, maar er is niks ernstigs gebeurd.” Frans heeft thuis nog een album vol foto’s van zijn tijd als marinier. Waar andere mannen vooral dachten aan veilig thuis komen, stond Frans met zijn cameraatje, nog altijd in zijn bezit, overal kiekjes van te maken. “Nu heb ik een prachtig gevuld album om terug te denken aan die mooie tijd.”

Voor zijn verdiensten bij de marine kreeg Frans al in 1992 een herinneringsspeldje. Die stopte hij in de la en daar keek hij nooit meer naar om. Totdat in 2016 de Veteranendag in Peel en Maas het lustrum vierde. Frans vond dat wel een mooie gelegenheid om zijn oorkonde opgespeld te krijgen. “Het leek mij wel leuk als burgemeester Delissen mij dat speldje zou opdoen. Niemand wist er iets van en toen op de Veteranendag heeft de burgemeester dat mij opgespeld. Toen was ik wel een beetje trots.”

Nieuw Guinea wakkerde ook wel de avonturendrang aan bij Frans. In 1962 zat hij alweer in Venetië en later volgden reizen door heel Europa. De ziekte van zijn vrouw zorgde er lange tijd voor dat Frans niet op vakantie ging, maar acht jaar geleden ging hij met zijn kleinzoon naar Bosnië. “Mijn dochter kende een vrouw in Helden die uit Bosnië gevlucht was en die zei tegen mijn kleinzoon: ‘Ik neem jou mee naar waar ik geboren ben.’ Mijn dochter kon niet mee, dus toen ben ik meegegaan. Dat was wel indrukwekkend. De armoede die daar nog heerst. Op die manier leer je wel hun cultuur kennen. Ook dat was een belevenis. Ik hou van wandelen in mijn eigen omgeving, maar zo’n ervaring vind ik echt prachtig.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie