Geplukt - Jo Basten

24-1-2018 door: Redactie
Zelf is hij geboren en getogen in Meijel, waar hij nog steeds woont met zijn Beringse vrouw. Hij wandelt elke ochtend door het dorp, werkte in de verpleging, is nu met pensioen en werkt aan een boek voor zijn kleinkinderen. Daarnaast is hij betrokken bij diverse verenigingen en organisaties in Meijel. Deze week wordt Jo Basten (68) geplukt.
maskTop
Geplukt - Jo Basten
maskBottom

Hoewel hij als gepensioneerde niet meer hoeft te werken, staat Jo elke dag bij het ochtendgloren op. “Meestal rond 06.00 uur, afhankelijk of het zomer of winter is”, vertelt de Meijelnaar. “Dan drink ik een kopje thee, eet ik een cracker, blader ik de digitale krant even door en trek ik mijn wandelschoenen aan. Ik loop elke dag een rondje door Meijel.” Jo gaat even langs de zaak van zijn buurman die ook altijd vroeg op kantoor is, waar hij gedag zegt en een lolly uit de snoeppot haalt. Daarna haalt Jo vers brood bij de bakker en keert hij huiswaarts. “Meestal ben ik rond 09.00 uur terug en ontbijt ik samen met mijn vrouw, die dan ook wakker is. Dan lezen we de papieren krant en begint onze dag.”

Jo werd geboren in Meijel en groeide er op met zes broers en een zus. “Ik heb hier altijd gewoond. Hoewel ik zo’n beetje overal heb gewerkt, ben ik het dorp altijd trouw gebleven”, vertelt hij. Jo trouwde in 1974 met de Beringse Mia en samen kregen ze vier kinderen: twee zoons en twee dochters. Drie kinderen vlogen uit naar Zweden, België en de Achterhoek; zijn jongste dochter verhuist terug naar Meijel. “Het huis dat zij nu met haar man aan het opknappen is, kwam ik tegen tijdens één van mijn ochtendwandelingen. Ik vind het leuk dat die kleinkinderen wat dichterbij komen wonen. We zien onze andere kinderen en kleinkinderen door de afstand misschien niet veel, maar als we bij elkaar zijn, is het altijd feest.”

In het gezin van acht kinderen waarin Jo opgroeide, is hij de enige die na de middelbare school verder studeerde. De rest volgde de landbouwschool en trad in de voetsporen van hun ouders. Jo werd verpleegkundige en ging aan de slag als verpleger en later als afdelingshoofd. In 1987 begon Jo in Bakel bij een verpleeghuis waar dementerenden verbleven. Daardoor ontdekte Jo dat hij goed met hen om kon gaan. “Dat is ook de reden dat ik nu nog steeds iets wil betekenen voor deze mensen”, vertelt hij. “Elke tweede donderdag vindt in Beringe de DansSalon plaats, waar mensen met dementie met familie of mantelzorgers kunnen dansen. Dat is zo fantastisch om te doen; het is elke keer weer genieten.” Van 1991 tot aan zijn pensioen in 2011 werkte Jo weer als verpleegkundige in een Helmonds verpleeghuis.

Wandelen en dansmiddagen voor dementerenden organiseren is echter niet het enige dat Jo doet. Hij heeft aardig groene vingers en is graag bezig in de tuin, hij kaart al veertig jaar elke dinsdagavond met zijn kaartclubje ‘Vur Niks’, past op de kleinkinderen, maakt sinds 2015 het radioprogramma ‘Minse Winse’ op zondagochtend op Omroep P&M en zingt sinds 1979 in het Meijels mannenkoor Méél Voices. “Zingen vind ik heerlijk”, vertelt Jo. “Het is gezellig en ik krijg er energie van. Inmiddels zijn we goed bevriend geraakt met elkaar en drinken we ook graag samen een drankje na de repetitie. Naast zingen als eerste tenor, zet ik me ook in als pr-functionaris en ben ik lid van de sponsorcommissie, mede-organisator van de bloemenactie en lid van de commissie die nieuwe leden werft. Ik houd niet van achterover leunen en zet me altijd met 100 procent in. Wat dat betreft zou een dag voor mij best 36 uur mogen hebben.”

Iets anders waar Jo graag mee bezig is, is het werken aan zijn eigen boek. “Na mijn pensioen ben ik daarmee begonnen”, vertelt hij. “Ik volg bij de bibliotheek de cursus ‘Schrijven voor je kleinkinderen’ en zet nu op papier hoe ik mijn jeugd heb beleefd. Ook mijn broers schakel ik in om leuke anekdotes te vinden van vroeger. Die verhalen wil ik bundelen en voorzien van illustraties, zodat ik ze uiteindelijk cadeau kan doen aan mijn kinderen en kleinkinderen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie