Geplukt - Jos Lormans

21-6-2018 door: Redactie
Al sinds jaar en dag zet Jos Lormans zich in voor voetbalclub VV Koningslust. De oud-voorzitter werd dan ook geboren en getogen in het dorp waar de club is gevestigd. Gezien zijn onbreekbare band met Koningslust mocht Jos vijftien jaar geleden de prinsensteek op het hoofd zetten. De 57-jarige bakker wordt deze week geplukt.
maskTop
Geplukt - Jos Lormans
maskBottom

Van jeugdlid, naar jeugdleider, voorzitter van de jeugd en voorzitter van de hele voetbalclub. Dat is een korte samenvatting van de carrière van Jos Lormans bij VV Koningslust. Dag in dag uit was hij bezig met de club waar hij al sinds zijn achtste lid van is. Door problemen met zijn gezondheid werd Jos echter gedwongen te stoppen als voorzitter. “Nu gaat het veel beter en ben ik weer veel bij de club. Ik ben assistent-trainer bij de selectie en ik vlag om de week bij het eerste team.”

Dat de bijdrages van Jos aan de club gewaardeerd worden, bleek op 3 september 2016. Uit naam van de koning kreeg Jos een koninklijke onderscheiding. “Van tevoren dacht ik altijd dat een lintje me niks zou doen, maar dat was toch wel zo. Ik had het totaal niet verwacht. Het overviel me. Het is een grote waardering voor wat ik gedaan heb voor de club.”

Vijf maanden niet thuis geweest

Voor de gezondheidsperikelen in 2015 was Jos dan ook bijna iedere dag op de club. “Vergaderingen, bijeenkomsten, trainingen, ik was blij als ik één avond in de week thuis was.” Zijn lever werkte niet meer naar behoren en een transplantatie was nodig. “Ik ben van het ene ziekenhuis naar het andere gegaan. In totaal ben ik vijf maanden niet thuis geweest. Dat was een lastige periode.”

Van ‘moeten’ af

Het was zelfs zo ernstig dat het leven van Jos aan een zijden draadje hing. “Dat doet wel iets met je gezin, familie en vrienden. Het had een behoorlijke impact. Je hoort altijd wel dat je gezondheid het belangrijkste is, maar dan kom je er pas echt achter.” Toch kijkt Jos er ook positief op terug. “Het was een levenservaring. Het was misschien heel zwaar, maar ik heb er veel van geleerd. Ik geniet veel meer van het leven. Ik maak me ook niet meer zo druk om kleine dingen. Eerst was ik best een onrustige, maar dat is helemaal verdwenen.”

Vrouw Gerry en zonen Tim (25) en Bas (22) kunnen nog steeds genieten van hun man en vader. Die is ook vaker thuis dan voorheen, vertelt Jos. “Ik ben nu van dat ‘moeten’ af. Geen verplichtingen of vergaderingen meer. Ik ben dus nog wel assistent-trainer en vlagger, maar daar zit minder druk op. Op vrijdag ga ik wel met een vast clubje beugelen op de baan die in de accommodatie van de voetbalclub ligt. Dat is elke week heel gezellig.”

Op stap gaan doet Jos graag. Met zijn grote vriendengroep is hij regelmatig op terrasjes te vinden en met carnaval mist Jos weinig. Dat komt ook doordat hij in 2003 prins was van carnavalsvereniging De Brookhaze. “Echt een ‘sjoëne tied’ was dat”, aldus Jos. “Dan ben je een jaar lang de man van het dorp. Zeker voor de jeugd. Ik zat daarvoor al een paar jaar bij het bestuur en later bij de raad van elf van de vereniging, maar aan prins zijn kan niks tippen.” Wel doet Jos nog ieder jaar mee aan de optocht. “Samen met wat vrienden. Gewoon voor de lol. Daar draait carnaval natuurlijk ook om.”

‘Jaar lang man van het dorp’

Doordeweeks werkt Jos bij Goedhart, het voormalige Bakkersland, in Sevenum. “In december dertig jaar. Het is prima werk. Ik ga eigenlijk nooit met tegenzin naar het werk.” De avonden vult hij met kijken naar sport op televisie of, uiteraard, bij de voetbalclub. Met vrouw Gerry gaat Jos regelmatig een stuk fietsen. “Soms gaan we een weekendje weg om ergens lekker rond te fietsen. In Nederland zijn genoeg mooie plekken daarvoor. Ik ‘verrek’ het nog altijd om een elektrische fiets te kopen, dus er moeten niet al te veel bergen zijn. Het moet wel leuk blijven.” Dat weet Jos als geen ander. “Genieten van het leven is heel belangrijk.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie