Geplukt - Koos Zeetsen

14-6-2018 door: Redactie
Koos Zeetsen is 37 jaar geleden geboren in Baarlo, maar woont inmiddels al heel wat jaren in Maasbree. Hij werkt als gehandicaptenbegeleider in M÷nchengladbach, is dol op klussen en tuinieren en wandelt als vrijwilliger regelmatig met cliŰnten van De Zorggroep en neemt zijn dochter dan graag mee. Deze week wordt Koos geplukt.
maskTop
Geplukt - Koos Zeetsen
maskBottom

Het gras in Koos’ achtertuin ligt er strak gemaaid en groen bij. “Maar groene vingers heb ik nooit gehad, totdat we in dit huis gingen wonen”, vertelt hij. Vijf jaar geleden kocht hij samen met zijn vrouw Carolien een vrijstaand huis in het centrum van Maasbree. “Dat was een soort compromis”, vertelt Koos grinnikend. “Mijn vrouw wilde in ‘Bree’ blijven, maar dan wilde ik wel een vrijstaand huis. Toen hebben we ons huidige jaren 50-huis gekocht en flink opgeknapt. We zijn nog steeds met klusjes bezig en ook het dak willen we een keer vervangen. Maar alles op zijn tijd. De tuin is ook helemaal op de schop gegaan. Daar kunnen we met mooi weer enorm van genieten.” Koos is er dan ook veel in bezig. “Ik zit niet graag stil, dus ben ik altijd bezig met schoffelen, het gras maaien, onkruid verwijderen en stekken.”

In een schaduwrijk plekje van de tuin ligt nog een stukje gras dat er altijd mooi bijligt, aldus Koos. “Maar dat is kunstgras, zodat de trampoline van onze dochter er kan staan.” Op kerstavond in 2015 kregen Koos en zijn vrouw Carolien dochter Jeste, die nu 2,5 jaar is. “Elke woensdag is papa-dag. Ik koop graag speelgoed voor haar, liever ook dan dat ik het geld aan mijzelf uitgeef. Ze heeft een zandbak en genoeg ander speelgoed om mee te spelen, maar ik wilde nog een leuk badje kopen. Zo’n leuk opblaaszwembad met allemaal dieren waar ze mee kan spelen. Een beetje overdreven misschien, zo’n groot ding, maar ik kan het dan toch niet laten.”

Koos is geboren in Baarlo en heeft een Baarlose vader en een Maasbreese moeder. Daarnaast heeft hij nog een zus, Lieke, die 1,5 jaar jonger is. “Ik heb veel vrienden uit Maasbree en heb zo tien jaar geleden­ mijn vrouw Carolien leren kennen op de Ossefeesten in Maasbree. We voegden elkaar vier jaar later toe op Facebook, spraken op de Panningse kermis af en zo’n vier weken later woonden we samen.” Inmiddels is het stel zeven jaar bij elkaar en zijn ze sinds 2016 getrouwd. “Zij werkt als neuropsycholoog bij het Topklinisch Centrum voor Korsakov in Venray. Ik heb geleerd in de richting van bakkerij en chocolatier-patissier, maar dat was niet wat ik leuk vond. Ik heb twaalf jaar gewerkt bij elektronicabedrijf Maxwell in Panningen, maar heb die baan in 2012 opgezegd en ben gestart met een driejarige bbl-opleiding bij Stichting Dichterbij in de richting van de gehandicaptenzorg.”

Inmiddels werkt Koos al 2,5 jaar in Mönchengladbach als verzorger van volwassenen met een verstandelijke beperking of met psychische problemen. “Het is in Duitsland, maar vanuit hier ben je er zo. Ik heb ontzettend leuke collega’s en ben de enige Nederlander tussen allemaal Duitsers. Met de taal gaat het prima. Je moet het wel durven praten, anders leer je het niet.” Het werken in Duitsland betekent voor een Nederlander heel veel papierwerk om er te mogen werken, vertelt Koos. “Maar dat is het mij wel waard. Hier heb ik veel meer tijd voor mijn cliënten dan in Nederland en dat vind ik heel belangrijk. Ik ben altijd een zorgzaam persoon geweest en wilde tijdens mijn werk in contact zijn met mensen, maar ook iets voor anderen kunnen betekenen. Daarom past dit werk bij me, denk ik.”

Dat zorgzame geeft Koos ook terug aan zijn eigen dorpsgenoten. Hij gaat regelmatig een stukje wandelen met bewoners van zorgappartementen aan de Broekstraat in Maasbree. “Ik doe mijn best om elke week even langs te komen. Soms ga ik alleen even op de koffie bij de bewoners, maar ik neem Jeste ook weleens mee als we door de binnentuin gaan lopen. Dan krijgt ze vaak een glaasje ranja en een koekje en is ze helemaal blij. De bewoners waarderen het enorm en ik vind het prachtig om te doen.”

Disclaimer | Copyrightę 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie