Geplukt - Krystyna Wisniewska

14-12-2017 door: Redactie
Ze groeide op in de Poolse stad Kalisz en woonde daar tot haar 35e. Tien jaar geleden verhuisde ze naar Nederland, om te zien of het land iets voor haar te bieden had. Inmiddels heeft ze een vriend, met wie ze samenwoont, en geeft ze cursussen Nederlands. Deze week wordt Krystyna Wisniewska (45) uit Panningen geplukt.
maskTop
Geplukt - Krystyna Wisniewska
maskBottom

Voordat Krystyna tien jaar geleden naar Panningen kwam, woonde ze in het Poolse stadje Kalisz, waar ze ook werd geboren. “Ik was de jongste en heb twee oudere broers. Eén broer is overleden, de ander woont nog in Polen. Ook mijn moeder woont daar nog. Mijn vader is er helaas ook niet meer.” Na het lyceum ging ze naar de grotere stad Poznań voor haar opleiding European Studies. “In Poznań heb ik zestien jaar gewoond en toen ik na mijn studie ging werken, ben ik er blijven wonen.”

In 2007 ging Krystyna naar Nederland. “Ik was toen 35 jaar, had mijn ware liefde nog niet gevonden en het voelde alsof ergens anders iets nieuws op me wachtte. Ik wilde gaan ontdekken hoe het mij in een ander land zou bevallen.” Ze vond in Venlo een baan bij een uitzendbureau. “Ik heb zeven jaar voor uitzendbureaus gewerkt, maar daar werd ik niet gelukkig van. Het was niet mijn ding. Ik heb toen op een rijtje gezet waar ik goed in was en wat ik leuk vond. Zo kwam ik op het idee om taalcursussen te gaan geven en anderen de Nederlandse taal te leren.”

Krystyna werkt sinds 2015 voor zichzelf onder de naam Snoeroefki Unlimited en geeft les in een door haarzelf ontwikkeld programma, waar ze mensen Nederlands leert spreken. “Ik begon met hele kleine groepjes van drie personen, maar geef momenteel op twee taalniveaus les aan meerdere groepen. Het gaat hartstikke goed en ik vind het ontzettend leuk om het beste uit mensen te halen.”

Door haar grote passie voor sport, kwam ze haar grote liefde uiteindelijk toch tegen. “Er is een tijd geweest dat ik acht uur per dag aan het sporten was”, vertelt ze. “Fitness, fietsen, hardlopen, dansen op hiphop, ik heb het allemaal gedaan. Maar squash was écht mijn ding, daarin was ik superfanatiek. Helaas was de sport hier toen helemaal niet meer zo populair.” Haar vriend Koen Steegh (37) leerde ze uiteindelijk kennen bij de sportschool in Panningen. “We hadden altijd leuke gesprekken bij de gewichten en daarvan leefde ik helemaal op. We zijn een keer samen een biertje te gaan drinken na het sporten en inmiddels zijn we 3,5 jaar samen en wonen we met zijn tweetjes in Panningen. Ongelooflijk hoe snel de tijd gaat. Ik ben lang alleen geweest toen ik naar Nederland kwam, maar die tien jaar zijn voorbij gevlogen. Nu voelt Nederland ook meer als mijn tweede thuis.”

Koen en Krystyna gaan nog altijd samen naar de sportschool en zijn twee jaar geleden begonnen met surflessen. “Het was ontzettend moeilijk om te leren en ik vond het doodeng, maar we hadden een geweldig goede instructeur waarmee we goed bevriend zijn. Als je het eenmaal onder de knie hebt is het geweldig. We gaan nu drie tot vier keer per jaar naar Fuerteventura op de Canarische Eilanden om daar te surfen.” Als aandenken voor thuis, liet Krystyna een foto afdrukken die is gemaakt tijdens een surfvakantie. “Er stonden heel veel mensen op die toen ook in de zee waren en dat vond Koen erg jammer van de foto. Die heb ik weg-gefotoshopt en ingelijst cadeau gegeven. Nu lijkt het of we er helemaal alleen waren en dat vonden we wel grappig.”

Een andere grote hobby van Krystyna is zingen en acteren. “Ik heb twee keer in de musical The Show Must Go On gespeeld en gezongen. Het voelt heerlijk om te zingen en ook dansen vind ik nog steeds geweldig. Nadat ik auditie had gedaan, was ik helemaal verkocht. Ik wilde er nooit meer mee stoppen. Als het kon, deed ik het elke dag en maakte ik er mijn werk van.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie