Geplukt - Lambert Neeten

7-6-2018 door: Redactie
Hij werd geboren en getogen in Kessel, speelde er jarenlang toneel en mensen kennen hem als de Sinterklaas van Kessel. Verder werkt hij in Venlo, fietst hij graag en doet hij allerhande vrijwilligerswerk. Deze week wordt Lambert Neeten (69) geplukt.
maskTop
Geplukt - Lambert Neeten
maskBottom

“Ik ben graag onder de mensen’’, vertelt Lambert. Dat is ook de reden waarom hij, ondanks dat hij niet meer hoeft te werken, nog altijd zo’n drie dagen per week werkt bij een trailerservice-bedrijf in Venlo. “Hiervoor heb ik veertig jaar bij Océ gewerkt en daarvan ging ik dertig jaar met de fiets naar mijn werk, zowel ‘s zomers als ‘s winters. Ik fietste dan 36 kilometer per dag en maakte per jaar zo’n 12.000 kilometer met de fiets en maar 3.000 met de auto!” Nog altijd maakt hij graag een rondje als hij tijd heeft, even een boodschap doen of kletsen op een bankje bij de Maas.

Lambert is getrouwd met Lies (72) en ze wonen al hun hele leven in Kessel. Eerst in de buurt van het zwembad van Kessel, maar na 39 jaar zijn ze verhuisd naar woonzorgcomplex De Merwijck, waar ook groepswoningen van Daelzicht gevestigd zijn. Lies heeft drie zware operaties aan haar schouders ondergaan, waardoor ze moeilijker kan bewegen en afhankelijk is van Lambert’s hulp. De rol van mantelzorger neemt hij graag op zich. “Dat we hier zijn gaan wonen is de beste keus die we ooit hebben gemaakt. Alles is gelijkvloers en je hebt mensen om je heen met dezelfde verhalen, dat is fijn.” Lies doet net als haar man vrijwilligerswerk bij Daelzicht. “We hebben altijd gezegd: zodra we in De Merwijck gaan wonen, gaan we er ook vrijwilligerswerk doen. Inmiddels doen we het al zeven jaar met veel liefde.”

12.000 kilometer op de fiets

Lambert vertelt: “Je krijgt zoveel terug van de mensen, ik word er echt blij van en het geeft veel voldoening.” Hij gaat er regelmatig langs om koffie te drinken of een wandeling te maken met de cliënten. Lies vult aan: “Ze zijn gek op hem, hij is een echt mensenmens en is altijd in voor een praatje en een kopje koffie.” Lambert is ook al veertig jaar lid van de Kesselse voetbalvereniging en hij gaat er nog geregeld koffie drinken ‘met de oudjes’ om herinneringen op te halen en gezellig te kletsen.

Dat hij graag onder de mensen is, blijkt ook uit het feit dat hij al dertig jaar met veel plezier de rol van Sinterklaas speelt in Kessel. Hij was vroeger lid van de Kesselse toneelvereniging en toen de vorige Sinterklaas ermee ophield, werd aan Lambert gevraagd of hij hem wilde opvolgen. “Het mooiste is de intocht in Kessel, dan stappen we op bij de jachthaven en varen we richting het veer. Je ziet dan al overal mensen staan en als het weer een beetje goed is, staat het er bomvol. Van daaruit is het 400 meter lopen naar het centrum, maar daar doen we dan een uur over, want je wil alle kinderen een handje geven natuurlijk.” Eén keer herkende een meisje hem bijna. “Mijn stem is heel herkenbaar en ik maakte eens ergens een praatje, toen er een meisje met haar oma de gang opkwam en zei: ‘oma, die man heeft dezelfde stem als Sinterklaas!’”

Gelukkig is er Facetime

Zoon Stephan (44) woont in Noorwegen. “Hij woont in de buurt van Oslo, op het hoogste bergplateau van Noorwegen. Ze wonen aan een fjord met een meer voor de deur. De natuur is er geweldig mooi”. Hun dochter Chantal (42) woont ook niet om de hoek, namelijk in Purmerend. “Gelukkig heb je tegenwoordig Facetime, dus daar maken we veel gebruik van. Geweldig dat je zomaar op elk moment een kijkje in elkaars leven kunt nemen.” Lambert is erg trots op zijn kinderen. “Het mooiste vond ik toen ik 65 jaar werd. Toen ging om 07.00 uur de bel en stond mijn zoon onverwachts voor de deur, met ontbijt en al. Hij had een camera op zijn hoofd en heeft het hele moment gefilmd. Ik was helemaal verrast en ontroerd door zijn komst.” In juli gaan ze hem weer opzoeken. Door de operaties van Lies konden ze een tijdlang niet gaan. “Eindelijk kunnen we weer samen weg, heerlijk. Even wat tijd inhalen samen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie