Geplukt - Laura Smits

28-12-2017 door: Redactie
Momenteel doet ze een tweejarige master waar ze onderzoek doet naar nierziektes. Straks zou ze wel als wetenschapsjournalist aan de slag willen gaan. Ze is geboren en getogen in Baarlo, heeft sinds vier jaar een vriendin en is dol op voetbal spelen én kijken. Deze week wordt Laura Smits (22) geplukt.
maskTop
Geplukt - Laura Smits
maskBottom

Nog een paar maanden en dan heeft Laura haar master medische biologie als het goed is afgerond. Daar leert ze over het functioneren van het menselijk lichaam in gezondheid en ziekte. “Als onderdeel van mijn master loop ik stage op de afdeling pathologie in het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Daar doen ze onderzoek naar het verloop van ziektes”, aldus de 22-jarige Baarlose. “Ik heb biologie altijd leuk gevonden. Vooral het menselijk lichaam, de natuurlijke processen en ziektes bestuderen vind ik interessant. En dat laatste is wat ik nu op mijn stage doe. Daar doe ik in het laboratorium onderzoek naar nierziektes.”

Na het vwo op het Bouwens in Panningen, startte Laura met de opleiding biologie op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze volgde een bachelor van drie jaar en zit momenteel in het laatste jaar van de tweejarige master die Laura erachteraan plakte. “Daarna wil ik nog de master Science in Society doen. Daar ligt de focus wat meer op de communicatie. Ik vind het leuk om moeilijke materie in normale, begrijpbare taal uit te leggen. Uiteindelijk zou ik wel als wetenschapsjournalist aan de slag willen gaan bij een tijdschrift zoals Quest.”

Als ze niet op school is en geen stage hoeft te lopen, werkt Laura in de kas of is ze poetshulp in de zorg. “Sinds 2010 werk ik bij een hortensiakweker in Baarlo. Heel erg gezellig, maar ook een leuke bijverdienste nu ik nog studeer. Ook het poetsen in de vakanties doe ik graag. De mensen zijn je enorm dankbaar als je komt. Maar het is ook zeker leuk dat je tussendoor even een praatje kunt maken.”

Laura is geboren en getogen in Baarlo, waar ze met haar vader Herman, moeder May en oudere zus Daniëlle (24) woont. “Ik ben een echt dorpsmens, houd enorm van de plek waar ik woon. Alles is er ook, mijn familie, vrienden, hobby’s en vriendin. Als ik het huis uit zou gaan, zou ik ook wel in Baarlo willen blijven.” Al bijna vier jaar heeft Laura een relatie met de Hout-Blerickse Milou (27), die ze via het voetbal heeft leren kennen. “Omdat er in haar dorp geen damesvoetbal was, is ze in Baarlo gaan voetballen. Zij kwam in het eerste team, bij meiden waar ze bevriend mee raakte. Ik heb een paar jaar geleden een tijdje bij het eerste gezeten. Zo heb ik Milou leren kennen én ben ik bij de vriendinnengroep gekomen.”

Twee keer in de week is Laura op het voetbalveld te vinden. “Bijna zeven jaar geleden ben ik bij het tweede damesteam gegaan van de voetbalclub in Baarlo. Ik heb altijd graag gevoetbald, maar ben vreemd genoeg nooit bij de vereniging gegaan. Toen ze een nieuw damesteam oprichtten, heb ik me aangemeld. Er zaten veel meiden van mijn leeftijd bij die ik nog van school kende, dus dat was een goede motivatie om erbij te gaan.”

Eenmaal op het gras kan Laura totaal ontspannen na een drukke dag. “Ik krijg er nieuwe energie van. Het is heerlijk om je tijdens een wedstrijd helemaal te geven en daarna fris gedoucht een biertje met elkaar te drinken in de kantine. Ook wij zijn goed in die derde helft. Het is ook een supergezellig team en we hebben enorm veel plezier op en naast het veld. Dat vind ik zelf het belangrijkste.”

Daarnaast zet Laura zich ook graag op een andere manier voor de club in. Zo zat ze het afgelopen jaar in de projectgroep die de voetbalplaatjesactie in Baarlo opzette, samen met de lokale supermarkt. “We zijn een jaar bezig geweest met alles voorbereiden en inmiddels is de actie voorbij. Nu wil ik gaan kijken of ik iets anders kan doen. Ik wil graag iets teruggeven aan de vereniging en mijn steentje bijdragen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie