Geplukt - Marcel van Bergen

10-8-2017 door: Redactie
Vier jaar lang was Roland van Kessel lid van de stuurgroep Herbouw Kasteel De Keverberg. In die periode leerde hij Kesselnaar Marcel van Bergen kennen, die als voorzitter van Stichting Keverberg de hele herbouw meemaakte. Roland vond Marcel (55) de perfecte kandidaat voor de rubriek Geplukt.
maskTop
Geplukt - Marcel van Bergen
maskBottom

Net als veel andere inwoners van het dorp, vond de in Kessel geboren Marcel ruim tien jaar geleden dat er iets moest gebeuren met de ruïne die ooit Kasteel De Keverberg was. “Hoewel het verschillende keren is geprobeerd lukte het in zeventig jaar tijd nooit om een herbouw te realiseren”, vertelt Marcel.

Tijdens een informatieavond in Kessel over een mogelijke renovatie van het kasteel, besloot Marcel zich aan te melden om het dit keer wél voor elkaar te krijgen. Gedurende drie jaar maakte de werkgroep plannen. Er werd gekozen voor een moderne uitvoering en door middel van een ontwerpwedstrijd werd een ontwerp gevonden. De herbouw van het kasteel startte in 2014 en duurde ruim een jaar. Het vernieuwde kasteel opende in oktober 2015.

“Ik heb me aangemeld bij de groep ‘gekken’ die het aandurfden de herbouw van het kasteel in gang te zetten”, aldus Marcel. Hij werd voorzitter van Stichting Keverberg en hij is directeur van Kasteel De Keverberg bv, die verantwoordelijk is voor de commerciële activiteiten en het kasteel huurt van de Stichting Behoud, dat eigenaar is van het kasteel. De functie van voorzitter legt Marcel dit jaar naast zich neer. “Het wordt tijd dat iemand anders het overneemt. Het werd ook wat veel in combinatie met mijn tweede baan bij Carrera C waarbij ik trainingen en advies geef aan mensen in het bedrijfsleven. Ik blijf directeur van Kasteel De Keverberg bv, want op het kasteel werken geeft mij nog steeds veel energie. En het is ook een beetje mijn hobby.”

Marcel is niet de enige ‘Van Bergen’ die op het kasteel werkt. “Eén van mijn zonen werkt hier ook in de horeca, wat erg leuk is.” Marcel heeft een partner en drie zonen: een tweeling van 20 jaar en een van 16 jaar. Zelf is hij ook geboren en getogen in Kessel. “Ik ben opgegroeid in een heel gewoon, Kessels gezin met twee oudere zussen, die inmiddels in Neer wonen”, vertelt hij. Na de middelbare school, het Blariacumcollege in Venlo, studeerde Marcel rechten in Nijmegen en vervulde daarna zijn dienstplicht. “Op mijn vijfentwintigste was ik klaar en wilde ik aan het werk. Ik heb jaren in het vastgoed gezeten, tot 2010 bij een bank gewerkt en daarna enkele jaren in de accountancy gewerkt. In 2014 ben ik bij mijn huidige bedrijf ingestapt, waarvoor ik het hele land afreis.”

Hoewel Marcel druk is met zijn werk bij het kasteel en als trainer en adviseur, kost het hem weinig moeite om even af te schakelen van zijn dagelijkse werk. “Er is maar weinig waar ik van wakker lig, als ik er zo over nadenk. Na een werkdag thuiskomen en op de bank gaan zitten, is al genoeg voor mij om tot rust te komen. Ik denk er wel over om een seizoenskaart voor voetbalclub VVV te kopen. Het lijkt me erg leuk om daar te kunnen gaan kijken op een vrije dag.”

In zijn vrije tijd wandelt en fietst Marcel daarnaast graag. Maar nog liever bezoekt hij een museum. “Sinds een jaar heb ik een Museumjaarkaart en ik ben verkocht. Je kunt dan voor zes tientjes per jaar naar vierhonderd Nederlandse musea. Inmiddels heb ik al tien musea gezien, waarvan ik het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam toch wel erg indrukwekkend vond. Als je echt eens een geweldig museum wil zien, is Museum Spakenburg erg aan te raden.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie