Geplukt - Miek van Heugten

18-1-2018 door: Redactie
Miek van Heugten (58) uit Grashoek heeft zo ongeveer de hele wereld al gezien, maar is net zo betrokken bij haar eigen woonplaats waar ze met man Peter woont. Zo maakt ze het jaarlijkse fotoboek van vrouwen-vereniging ZijActief en zit ze één keer in de twee weken op basisschool De Horizon in de schoolbieb. Deze week wordt Miek geplukt.
maskTop
Geplukt - Miek van Heugten
maskBottom

Vanwege haar betrokkenheid bij Grashoek, en omdat ze moeilijk stil kan zitten, besloot Miek zich in 2004 aan te sluiten bij ZijActief. Ze is zelf geboren in Helden, maar voelt zich inmiddels helemaal Grashoeks en zit sinds 2011 ook in het bestuur van de vrouwenvereniging. “Ik ben bij ZijActief gegaan omdat ze vaak leuke avonden organiseren. Daar ga ik ook altijd naar toe, ook als het onderwerp mij minder aanspreekt. Ik weet hoeveel tijd en moeite het bestuur in de avonden heeft gestoken, dus dan ga ik in ieder geval kijken.”

Nu is Miek binnen het bestuur verantwoordelijk voor tafelversieringen, foto’s maken en het jaarlijkse fotoboek waarin alle activiteiten van ZijActief terugkomen. Dat kost behoorlijk wat tijd, zegt Miek. “Misschien ben ik wat te perfectionistisch, maar ik wil dan ook dat alles goed is en er mooi uitziet. Ik zet ook overal bij wat voor activiteit het was. Het kost allemaal wat meer tijd, maar in de toekomst kunnen we dan fijn terugbladeren in een boekje en weten we wat er aan de hand was.”

De fotoboeken maakt Miek online op haar computer. Tot 2005 had ze nog nooit met een computer gewerkt, laat staan eentje in het bezit gehad. In dat jaar sloot ze zich echter aan bij het nieuwe initiatief van een bieb in Grashoek. “De ouwe bieb-bus die eerst hier kwam, was versleten en stopte ermee. Toen is een aantal mensen begonnen met een bieb in gemeenschapshuis De Ankerplaats. Ik ben een paar maanden later ingestapt.” Sindsdien zit Miek regelmatig in de bibliotheek die inmiddels in basisschool de Horizon zit en helpt ze de leerlingen van de school met het uitzoeken en inleveren van boeken en alles netjes te houden. “Ik vind het heerlijk om met kinderen bezig te zijn en ik lees zelf ook graag, dus het past perfect bij mij.”

Wat ook goed bij Miek past, is reizen. Samen met Peter ging ze al de hele wereld over. Het begon in 2005 met Nieuw-Zeeland. “We zagen The Lord of the Rings en ik zei tegen Peter: ‘Daar gaan we heen.’ Toen hebben we dat ook daadwerkelijk gedaan.” Na Nieuw-Zeeland volgden onder meer Canada, China, Indonesië, Costa Rica en Vietnam. “Reizen vinden we allebei heerlijk. Vooral die prachtige natuur in het buitenland, geweldig. Lekker wandelen, bezig zijn en dingen zien. Als ze mij een tiendaagse vakantie in een luxe hotel in Turkije aanbieden, schuif ik dat door. Daar word ik alleen maar ongelukkig.”

Toch is het voor Miek soms lastig om veel te wandelen of dingen te bekijken. Ze heeft vaak last van hoofdpijn en andere fysieke ongemakken. Daarom is ze al jaren geleden gestopt met werken als huishoudster. Wel is Miek nog mantelzorgster bij Frits die ze al 41 jaar kent. “Frits heeft Alzheimer en zit in een groepswoning. Twee keer per week ga ik erheen voor de was, om te wandelen, koffie te drinken en een praatje te maken.”

Door de hoofdpijn kan Miek ook vaak niet al te lang bezig zijn met een andere grote hobby: eigen kleren maken. Meteen na de huishoudschool begon ze met die hobby. “Ik maak eigenlijk alles”, vertelt ze. “Jurken, jassen, rokken. De stoffen haal ik bij markten in Venlo, Roermond en Eindhoven. Dan neem ik iets mee en heb ik al in de kop zitten hoe het er uit komt te zien, maar in de uitvoering kan het dan alsnog veranderen. Net hoe het uitkomt.” Het fysieke ongemak zorgt er dus niet voor dat Miek bij de pakken neer gaat zitten. “Ik ben geen opgever. Ik kan nog zo veel dingen wel. We maken er gewoon het beste van.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie