Geplukt - René Thijssen

16-5-2018 door: Redactie
Deze Sevenumse ‘ezel’ woont al sinds 1986 in Panningen, maar heeft het Sevenumse dialect nog niet verleerd. Hij speelt graag toneel, maar is helemaal zichzelf in zijn werk als franchise-consultant bij een horecaorganisatie. Deze week wordt René Thijssen (55) geplukt.
maskTop
Geplukt - René Thijssen
maskBottom

In de ‘huid’ van een ander kruipen, dat is iets wat René graag doet. “Toneelspelen is een stukje psychologie”, vertelt hij. “Je moet je kwetsbaar op kunnen én durven stellen en je bloot geven. Met toneel kun je mensen raken, emoties opwekken en iemand aan het lachen of huilen maken.” De geboren Sevenummer, het ‘Ezelriek’ tijdens carnaval, begon op zijn achttiende met toneelspelen bij toneelvereniging Setovera in Sevenum.

In 1986 trouwde hij met Margriet. Ze gingen in Panningen wonen, waar René zich aanmeldde bij toneelgroep Aventatie in Panningen. Daar is hij ook voorzitter. Naast spelen bij Aventatie is hij mede-initiatiefnemer van het DOK6xTheaterfestival en doet René ook graag mee aan grotere toneelprojecten. “Ik heb in 2015 meegedaan aan de voorstelling ‘Ós Limburg’ en zit nu middenin de toneelproductie ‘Weg uit de Peel’, naar het boek van Jacques Vriens. We zijn al acht maanden bezig. Er werken ruim 100 man uit Peel en Maas en daarbuiten aan mee en we treden tot eind september 17 keer op. Ik speel de rol van meneer pastoor, een hele foute man in het verhaal. De rol is daarom wel intens, want ik ben enorm tegen wat er vroeger is gebeurd binnen de katholieke kerk. Gelukkig kan ik een knop omzetten als ik weer het podium afloop en naar huis ga.”

Thuis is in Panningen, waar René met zijn vrouw Margriet, dochter Eline (26) en zoon Wouter (24) woont. “Eline gaat binnenkort samenwonen in Koningslust. Wouter heeft een tijd in Amsterdam gewoond, maar is voor nu weer terug.” René woont inmiddels ruim 30 jaar in Panningen, maar is het Sevenumse dialect nog niet verleerd. “Mensen horen het aan sommige woorden als ik met ze praat.” René groeide op in een agrarisch gezin met een oudere en een jongere zus. “In die tijd was het normaal dat je thuis in het bedrijf hielp, dus dat deed ik ook. Op mijn veertiende ging ik in de horeca werken en dat bleek mijn ding. Het gasten naar de zin maken is iets dat ik het liefst deed.”

Na zijn militaire dienst ging René bij de Turfhoeve in Sevenum werken. Daar leerde hij zijn vrouw Margriet kennen. “Ook heb ik een tijd in diverse managementfuncties gewerkt. Sinds 2009 ben ik adviseur van ondernemers met een Délifrance en sinds kort ook voor Kwalitaria-franchisers. Alle kennis die ik de afgelopen 40 jaar heb opgedaan in de horeca, gebruik ik nu om anderen te helpen. Ik heb veel persoonlijk contact met ondernemers en maak veel kilometers door Zuid-Nederland. Het werk past echt bij mij. Toch in de horeca, maar op een manier die fysiek minder zwaar is dan op de ‘vloer’.”

Het werk en de toneelproductie vragen momenteel veel tijd van René. Ontspannen doet hij het liefste buiten. “Eens in de zoveel tijd sla ik een balletje met vrienden op een golfbaan in de regio”, vertelt hij. “Dat is altijd leuk. Ik heb handicap 54 en mag daarmee in Peel en Maas en daarbuiten golfen. Van het sporten komt nu even niet zoveel. Het liefst zou ik weer gaan hardlopen, maar door een achillespeesblessure die niet weggaat, kan dat niet meer. Zo heb ik spinning ontdekt, waar je lekker kunt doortrappen.” Verder is René met Margriet vrijwilliger bij het Panningse theater DOK6 waar hij gasten begeleidt.

Echte vrijheid ervaart René als hij samen met Margriet op pad gaat met de caravan of een tent in de kofferbak. “We gaan graag naar Frankrijk, Spanje, Italië en Kroatië, maar een weekendje weg dichtbij huis gebeurt ook vaak. Als het maar mooi weer is. Zien we dat het ergens slecht weer is, dan rijden we gewoon de andere kant op. Een kampeerplaats of camping zoeken we vaak op de bonnefooi. Dat maakt het ook zo fijn, je hebt met een tent of caravan alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie