Geplukt - Theo Ferfers

29-3-2018 door: Redactie
Theo Ferfers uit Panningen is lid van de slagwerkgroep Koninklijke Harmonie Concordia Panningen, zit in het bestuur van Zonnebloem Regio Peel en Maas en doet aan kunstschilderen. Daarnaast is de 66-jarige ook nog vaak in de weer met zijn vrouw Marleen, zijn drie kinderen en de zes kleinkinderen van wie Theo enorm kan genieten. Deze week wordt hij geplukt.
maskTop
Geplukt - Theo Ferfers
maskBottom

Theo heeft sinds december alle tijd van de wereld, aangezien hij toen met pensioen ging. Althans, dat zou je verwachten. “Ik moet opletten dat ik niet te veel dingen ga doen.” Een paar van die bezigheden zijn de klein­kinderen. Dochter Cindy en tweelingzoons Chris en Richard kregen elk twee kinderen, waardoor opa Theo en oma Marleen regelmatig een ‘oma-en-opa-dag’ hebben. “We voelen ons ontzettend rijk met de zes groten en die zes kleintjes.”

Eén van de dingen die Theo regelmatig met de kleinkinderen doet, is trommelen. Die muzikale inslag komt niet uit de lucht vallen. “Ik ben geboren boven het café van mijn opa in Born, in de ‘alcoholdampen’. In opa’s café stond vaak een drumstel op het podium en daar was ik vaak op aan het trommelen.” Al op 9-jarige leeftijd ging Theo bij de Show-Drumband Molenberg in zijn toenmalige woonplaats Heerlen. Niet veel later werd hij lid van Koninklijke Harmonie L’Union, eveneens in Born.

Theo woonde tot 1983 in Born. Daarna vertrok hij vanwege zijn werk bij Limagas (later Enexis) samen met Marleen en de kinderen naar Noord-Limburg. Het gezin koos voor Panningen. “Toen ik hier woonde, ben ik nog drie jaar elke donderdag naar Born gereden voor de repetities van de harmonie. Daarna ben ik lid geworden van de Koninklijke Harmonie Concordia in Panningen. Dat was toch wat makkelijker.”

Tot 2004 was Theo concert­tamboer van deze harmonie. In verband met zijn drukke werkzaamheden op het werk stopte hij toen. Twee jaar later keerde Theo alweer terug. “Mijn zoons, ook allebei slagwerkers, vroegen me of ik uit kon helpen bij de slagwerkgroep. Ik ben toen mee op concours gegaan en toen werden we eerst Limburgs en later ook nog Nederlands kampioen. De slagwerkgroep was en is nog altijd één grote vriendenclub.” Volgens Theo is het slagwerk de basis van alle muziek en daarom van groot belang. “Slagwerk zorgt voor het ritme. Je ziet iedereen ook altijd bewegen als er getrommel te horen is. Mijn kleinkinderen gaan meteen dansen als ze het geluid van trommels horen. Het ‘triggert’ mensen gewoon om los te komen.”

Met de muziek wil Theo altijd graag andere mensen blij maken. Dat is ook terug te zien in een andere bezigheid van de Panningnaar. Sinds 2005 is Theo namelijk bestuurslid bij vrijwilligersorganisatie Zonnebloem regio Peel en Maas. “Ik organiseer voornamelijk de regionale activiteiten, zoals de Dagboottocht en in het verleden de theatertournees en vakanties.” Ook organiseerde Theo in samenwerking met Stichting Muziek Jong voor Oud de Jong Toptalent Concerten.

De Zonnebloem wil voor mensen die door hun ziekte of handicap dreigen te vereenzamen, welzijn brengen. “Die mensen zien opbloeien, dat is echt geweldig”, vindt Theo. Daar doe ik het uiteindelijk allemaal voor.” Door hun ziekte raken mensen gauw in de eenzaamheid, vertelt Theo. “Bij Zonnebloemvakanties zag ik mensen huilend de bus instappen en na afloop huilend weer uitstappen. Dat zijn mensen die nooit eerder op vakantie zijn geweest en in eerste instantie helemaal niet mee wilden. Ze vonden het zo leuk dat ze niet meer terug wilden. Bij de Zonnebloem kunnen ze vrij zijn, maken ze vriendschappen en voelen ze zich niet tot last van een ander. Je ziet ze genieten.”

Nog een andere hobby waarmee Theo een lach op het gezicht van anderen wil toveren, is kunstschilderen. Daar begon hij mee toen hij iets meer dan tien jaar geleden een burn-out kreeg. “Van mijn gezin kreeg ik toen een schildercursus aangeboden. Daar ben ik ze erg dankbaar voor. Fantastisch hoe je die vrijheid beleeft en de ontdekkingsreis ervaart bij het kunstschilderen. Je kunt dingen op het doek zetten die je niet in woorden kunt uitleggen. Het is echt een manier voor mij om tot rust te komen. Heerlijk.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie