Geplukt - Wilhelmien van Diepen

24-8-2017 door: Redactie
Tijdens het organiseren van een kunstmanifestatie kwam gasthoofdredacteur Ardie in contact met Wilhelmien van Diepen (66) uit Meijel. Wilhelmien is bezig met een eigen boek en Ardie helpt haar met het ontwerpen van de voorkant. Deze week wordt de gestalttherapeut geplukt.
maskTop
Geplukt - Wilhelmien van Diepen
maskBottom

Wilhelmien is niet geboren en getogen in Meijel, maar in het Brabantse plaatsje Mierlo. “Ik woon nu inmiddels zestien jaar in Meijel”, vertelt ze. “Samen met mijn man Dick Veenman zocht ik een landelijke plek waar we fijn konden wonen. We hadden toentertijd een praktijk in Eindhoven. Uiteindelijk zijn we in Meijel gaan wonen en hebben we onze praktijk ook hier naartoe verhuisd. Mijn man houdt zich voornamelijk bezig met traditionele Chinese geneeskunde, terwijl ik me bezighoud met het begeleiden van mensen die ergens in vastlopen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals ziekte, afscheid of als je om wat voor reden dan ook niet lekker in je vel zit. Daarnaast geef ik ook schilderlessen in mijn atelier.”

Haar hulpverlenerrol ontdekte Wilhelmien toen ze op de sociale academie zat in Amsterdam. “Sindsdien blijf ik me constant ontwikkelen”, legt ze uit. “Zo reis ik twee keer per jaar naar de Veluwe om daar les te krijgen van Amerikaanse en Europese docenten. Het centrale thema is de mens en zijn ontwikkelingen in allerlei levensfasen. Waarom doen we de dingen die we doen? Alles wat ik hier leer, pas ik niet alleen toe in mijn praktijk, maar ook in mijn eigen leven. Zo kwam ik ook op het idee om een boek te schrijven over de moeder-dochterrelatie, een bewustwording en verwerkingsproces vanuit het perspectief van de moeder. Het is een thema waar niet veel over gepraat wordt en waar niet veel over geschreven is. Eén van de onderwerpen die ik aansnijd, is het loslaten van je kinderen als ze een bepaalde leeftijd bereiken. Ik heb zelf een dochter, een zoon en twee bijdochters en zeven heerlijke kleinkinderen.”

Dat Wilhelmien leergierig is, blijkt wel uit het feit dat ze twee jaar geleden een schrijfcursus heeft gevolgd en in 2013 de kunstacademie afgerond heeft. “Naast schrijven vind ik het ook leuk om te schilderen”, aldus Wilhelmien. “Zo heb ik zeven jaar geleden voor een maand als kunstschilder in Zuid-Afrika gewoond. Ik was met mijn man aan het reizen door Zuid-Afrika en zag een kleine advertentie over een atelier in Kasteel de Goede Hoop. Ik raakte daar aan de praat met enkele kunstenaars en ben toen drie maanden later terug gegaan. Op mijn mountainbike fietste ik door Kaapstad en als ik niet in mijn atelier was, dan was ik wel bij verschillende musea te vinden. Je hart gaat wagenwijd open in Zuid-Afrika. Het was als een pelgrimage voor mij.”

De Meijelse creatieveling reist met plezier naar grote wereldsteden als New York en Wenen, maar is net zo graag in Nederland. Wilhelmien: “In de zomer gaan mijn man en ik graag in Nederland op vakantie. Met allerlei markten en andere culturele activiteiten is ons land zo mooi in de zomer. Dit jaar zijn we naar Deventer geweest op een camping, hebben we diverse musea bezocht en hebben we lekker gefietst. Ik kijk wel weer uit naar september, als de vakantie voorbij is. Dan beginnen namelijk weer de bijeenkomsten van de literatuurclub en de filosofenclub in Meijel. Om de zoveel tijd komen we bij elkaar om een boek te bespreken en onze gedachtes uit te wisselen. Het is zo boeiend om mensen te ontmoeten waarbij het ook echt over iets gaat.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie