Half miljoen nodig voor Berings gezondheidscentrum

31-8-2017 door: Redactie
Een gedeelte van de kerk van Beringe moet een gezondheidscentrum worden. Dat is het idee van Dorps­coöperatie Steingood. Die wil verschillende sociale activiteiten in het gebouw organiseren en er zorgpartijen laten vestigen. Om het plan te kunnen realiseren, is echter nog een half miljoen euro nodig, zo laat Steingood weten. “We zijn in gesprek over subsidies”, aldus Thijs Rutten, interim-voorzitter van Steingood.

Het bisdom Roermond is het in principe eens met de mede­bestemming van de kerk, laat het Vincentiuscluster, waar de Beringe parochie onder valt, weten.
Thijs: “Die toestemming heeft de parochie nodig om het plan te kunnen realiseren. Het bisdom wil natuurlijk ook dat de Beringse parochie blijft bestaan en door de kerk multifunctioneel te maken, kunnen we dat realiseren. Het is ook een beeldbepalend gebouw dat volgens ons niet weg mag gaan. Het geeft een hart aan het centrum van Beringe en dat moet wel blijven kloppen.”

De dorpscoöperatie huurt straks een gedeelte van de kerk om onder meer sociale activiteiten te kunnen organiseren. Rutten: “Dat doen we voor een symbolisch bedrag van 1 euro per jaar. Maar dat betekent wel dat wij alles moeten onderhouden en verbouwen. Qua verbouwing moeten we zaken regelen als meer lichtinval, vloerverwarming, een nieuwe ingang voor de kerkgangers en een verplaatsing van het altaar voordat het gezondheidscentrum in de kerk kan beginnen. Bij elkaar kost dat zo’n half miljoen euro.”

Dat geld probeert Steingood via subsidies van Provincie Limburg en gemeente Peel en Maas binnen te krijgen. De provincie heeft al toegezegd in principe bereid te zijn net zoveel geld als de gemeente in te willen leggen. De coöperatie is nu bezig met een subsidieaanvraag die nog dit jaar in de gemeenteraad moet komen. “Als dat lukt, kunnen we gaan verbouwen.”

Het gezondheidscentrum moet vanuit de Kanaalstraat gezien aan de linkerkant in de kerkzaal komen. Onder de toren ligt nu nog de ingang van de kerk. Die wordt verplaatst richting het altaar. Het altaar moet dan verplaatst worden om toch genoeg zitplaatsen te kunnen creëren in de kerk. “In de kerk worden straks allerlei sociale activiteiten georganiseerd, zoals bijeenkomsten van Buurtzorg. Ook wil een aantal huisartsen, een fysiotherapeut en een diëtiste zich eventueel vestigen in de kerk”, laat Thijs weten.

De pastorie, aan de rechterkant van de kerk, wordt straks ook gehuurd door Steingood. Daar wil ze een ontmoetingsruimte voor dorps­bewoners vestigen. Verder kunnen daar verenigingen terecht die door drukte niet meer in gemeenschapshuis De Wieksjlaag passen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie